Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oppositionen kräver åtgärder för Oskarshamns sjukhus

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

Personalbristen vid Oskarshamns sjukhus har diskuterats allt mer intensivt den senaste tiden. Medarbetare vid sjukhuset har larmat om bemanningsproblem och oro för sjukhusets framtid i nyhetsartiklar och i debattartiklar.

När regionstyrelsen sammanträdde under onsdagen lämnade Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna in en skrivelse med åtgärdskrav för att säkra rekryteringen till sjukhuset.

– I våra samtal med personal på Oskarshamns sjukhus har vi upprepade gånger fått till oss den stora oro som många känner. Det finns en känsla av att beslut fattas över huvudet på medarbetarna. Det brister i kommunikationen och på det följer ofta ryktesspridning. Därför vill vi att majoritetspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet lägger korten på bordet och redovisar vilka åtgärder som hittills vidtagits för att komma tillrätta med personalsituationen, särskilt på medicin- och akutklinikerna, säger Malin Sjölander, gruppledare för Moderaterna.

Malin Sjölander (M), oppositionsråd i Region Kalmar län
Malin Sjölander (M). Foto: Peter A Rosén

Vill stärka regionens attraktivitet

Oppositionspartierna vill se en handlingsplan och undersöka möjligheterna att se medarbetare, främst läkare och sjuksköterskor, som sagt upp sig den senaste tiden. Partierna kritiserar majoriteten för att rekryteringen är alldeles för passiv.

– Vi föreslår också att en handlingsplan snarast upprättas för att komma tillrätta med personalsituationen vid Oskarshamns sjukhus. Den ska innefatta förstärkta rutiner för att få medarbetare som sagt upp sig att stanna kvar. Vi vill stärka regionens attraktivitet som arbetsgivare. Om majoriteten inte kan säkerställa bemanningen så kommer det i förlängningen drabba utbudet av sjukvård och därmed försämra möjligheten för våra invånare att få rätt vård i rätt tid, säger Jimmy Loord, gruppledare för Kristdemokraterna.

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Foto: Kristdemokraterna

– Slutligen vill vi även att kontakt snarast tas med de medarbetare, särskilt läkare och sjuksköterskor, som sagt upp sig under de senaste månaderna. Syftet är att undersöka om de kan komma tillbaka. Vi tog i våras beslut om att fasa ut hyrpersonal men det måste givetvis gå i takt med att man dels kan behålla och dels rekrytera egna medarbetare. Just nu finns inga jobbannonser ute gällande läkare eller sjuksköterskor vid de aktuella klinikerna vilket är alldeles för passivt, säger Martin Kirchberg, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Regionråd Martin Kirchberg (SD)
Regionrådet Martin Kirchberg (SD). Foto: Region Kalmar län

Källa: Region Kalmar län

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS