OSKARSHAMN
Oskarshamns kommun tar en aktiv roll i utvecklingen av ny kärnkraft. Kommunen har startat ett projekt för att attrahera nya kärnkraftsverksamheter, vilket motiveras av det starka lokala politiska stödet för de befintliga kärnkraftsanläggningarna och den fortsatta utvecklingen av kärnkraftsindustrin i regionen.
Niclas Lundström, projektledare på Oskarshamns kommun berättar för ON att kommun har fått 1,85 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att ett pilotprojekt som övergripande syftar till att se över möjligheten för etablering av ny kärnkraft i Oskarshamn. Projektet pågår mellan januari-september 2025.
Totalt är det 13 kommuner i Sverige som har fått projektpengar från Naturvårdsverket och alla kommer att träffas i Oskarshamn för en minikonferens om några veckor.
Lokalt kärnkraftsprogram
Projektet ”Ny kärnkraft till Oskarshamn”, som syftar till att bygga upp kunskap och insikter hos beslutsfattare, tjänstepersoner, organisationer och allmänhet för att göra det möjligt att etablera ny kärnteknisk verksamhet i kommunen, består av tre delprojekt varav det första kallas lokalt kärnkraftsprogram.
”Det första syftar till att skapa en, ur ett kommunalt perspektiv, övergripande processbeskrivning för tillståndsansökan av nya kärntekniska anläggningar i Oskarshamns kommun”, säger Niclas Lundström och fortsätter:
”Vi håller på att identifiera erforderliga underlag och tidsåtgång för kommunala beslut samt tydliggöra vilka förberedelser och förankringsarbeten som kommer att krävas. Vi tar även med oss erfarenheterna som vi fick i arbetet med slutförvarsprocessen genom det som vi gjorde i LKO – Lokal Kompetensuppbyggnad Oskarshamn (1994-2024)”
Detaljplan för Ävrö
Ävrö, som ligger i närheten av Simpevarp där OKG idag driver kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3, O3, har bedömts som en bra plats för storskalig fossilfri elproduktion. Närheten till elnätet ligger till grund för detta.
”Vi tar fram en detaljplan för Ävrö som möjliggör fossilfri energiproduktion inkluderande kärnkraft. För tillfället är det fokus på naturvärdesinventering och arkeologiska utredningar som ska ligga till grund för den strategiska miljöbedömningen som planeras tas fram nästa år. Siktet är inställt på att en ny detaljplan ska vara antagen någon gång 2028-2029”, berättar Niclas Lundström.
Minikonferens i Oskarshamn
För att en massiv industrisatsning som kärnkraftutbyggnad ska lyckas, är en stark och stabil lokal förankring avgörande. Därför fokuseras det tredje delprojekt på att bygga bred lokal och regional acceptans. Det görs genom att utveckla en effektiv modell för medborgardialog. Den 17-18 juni står Oskarshamn värd för en minikonferens.
”Vi har bjudit in representanter från de 12 andra pilotkommunerna som har fått pengar från Naturvårdsverket till ett erfarenhetsutbyte där fokus ligger på kommunal påverkan vid en eventuell etablering av kärnteknisk verksamhet”, säger Niclas Lundström.
Viktiga aktörer
Till konferensen är även några myndigheter inbjudna som är viktiga aktörer vid nybyggnation av kärnkraft. Några av de som är inbjudna är Naturvårdsverket, SSM, Svenska kraftnät, Länsstyrelsen och Sveriges nationella kärnkraftssamordnare Carl Berglöf som tycker att Oskarshamn utgör ett gott exempel som arbetar proaktivt.
”Jag ser fram emot att delta då för att se om det finns utmanande aspekter som kan behöva lyftas till nationell nivå”, kommenterar Carl Berglöf på sina sociala kanaler.
Niclas Lundström berättar att på minikonferensen kommer mötesdeltagarna att diskutera platsvalsfrågor i kommunen, folklig förankring och medborgardialog, påverkan på lokalsamhället samt vilken ”beställarkompetens” som en kommun behöver besitta. Konferensen är en lunch till lunch-träff som delvis kommer vara på Forum och delvis på Simpevarp.
Lokal påverkan
I vårt tredje delprojekt arbetar vi också med frågorna kopplat till lokal påverkan och hur vi kan skapa förutsättning för en bred lokal och regional acceptans. När det gäller lokal påverkan tittar vi på vad en utbyggnad av kärnkraft kommer att innebära för Oskarshamns kommun.
”Vi kommer att titta på påverkan under byggnation och därefter vid drift. Delar som kommer att påverkas är till exempel infrastruktur, bostäder och boende, skola, vård, omsorg, kompetensförsörjning, service och säkerhet. I arbetet med att skapa goda förutsättningar för bred lokal och regional acceptans så kommer vi ta fram en modell för medborgardialog”, säger Niclas Lundström.
Undersökning i sju kommuner
Modellen för medborgardialog kommer bland annat grunda sig på de erfarenheter som Oskarshamns kommun har haft av slutförvarsprocessen men även den tidigare kärnkraftsetableringen.
”För att veta vad vi ska fokusera våra dialoger på kommer vi ta hjälp av Novus för att skicka ut en attitydundersökning om ny kärnkraft i Oskarshamn. Enkäten kommer gå ut till boende i Oskarshamns kommun men även till våra sex grannkommuner”, säger Niclas Lundström.
Enligt Niclas Lundström så kommer undersökningen att behandla två huvudområden – ”Vilken inställning som invånarna i Oskarshamns kommun respektive i angränsande kommuner har till att ny kärnkraft byggs i Oskarshamn” samt ”Vilka frågeställningar är viktiga för Oskarshamns kommun att belysa inför ett eventuellt veto/tillstyrkan om tillståndsansökan för nya kärntekniska anläggningar”.

”Jag ser fram emot att delta då för att se om det finns utmanande aspekter som kan behöva lyftas till nationell nivå.”
Carl Berglöf, nationell kärnkraftssamordnare
LÄS MER: Ny kärnkraft i kommunen

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.