Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun: Anhöriga får träffa nära och kära bakom plexiglas

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Efter drygt två månaders besöksförbud på Oskarshamns kommuns äldreboenden är det många som längtar efter att få träffa nära och kära igen. För att möjliggöra detta skapar kommunen nu särskilda besöksplatser utomhus, där de boende och deras anhöriga kan träffas på ett säkert sätt bakom plexiglas.

Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

“Alla äldreboenden har varit stängda för besök sedan den 19 mars på grund av coronaviruset. Besöksförbudet gäller fortfarande, men tack vare plexiglasskärmar i utomhusmiljö kan fysiska möten äntligen äga rum igen”, skriver kommunen.

– Social samvaro är väldigt viktigt för de som bor hos oss och ofrivillig ensamhet kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan negativt, säger områdeschef Harriet Hveen Hugosson. Det känns fantastiskt att vi har hittat en lösning för de boende och deras anhöriga att kunna träffas igen på ett annorlunda men säkert sätt.

“Många har längtat”

Det är tekniska kontoret som tillverkar plexiglasskärmarna och demensboendet Ekbacken är först ut att få testa lösningen.

– Det är många som har längtat efter att få träffas igen och även om det har varit uppskattat med video- och telefonsamtal, är det något helt annat att få träffas i verkligheten, berättar enhetschef Anna Smirthwaite och fortsätter:

– Besöksplatsen har redan hunnit användas flertalet gånger och vi håller just nu på att göra det lite mer ombonat och hemtrevligt. Tanken är att man ska kunna sätta sig ned och ta en fika tillsammans i en säker men ändå trivsam miljö.

Precis som med mycket annat under coronapandemin bygger denna lösning på att alla hjälps åt och respekterar restriktionerna för att kunna träffas utan att riskera att smitta varandra.

Måste vara fullt friska

– Vi förstår att många är ivriga på att träffa sina anhöriga igen och vi gör allt vi kan för att hjälpa till att göra det möjligt. Samtidigt vill vi påminna om att det fortfarande är viktigt att följa restriktionerna. Alla som är med på mötet ska vara fullt friska och det är inte tillåtet med någon fysisk kontakt, förklarar Harriet Hveen Hugosson.

Tekniska kontoret arbetar just nu med tillverkning av ytterligare 15 plexiglasskärmar, som i närtid ska placeras ut på boenden runt om i kommunen. Är man intresserad av att träffas på detta sätt kontaktar man det aktuella boendet för att boka tid.

På bilden testas den nya mötesplatsen av medarbetarna Anneli Nyman Karlsson och Maria Östlund. FOTO: OSKARSHAMNS KOMMUN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS