Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun har inga planer på att återöppna Ängsbacken i Misterhult

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

MISTERHULT

49 medborgare i Oskarshamns kommun stod i kö till särskilt boende den 25 april – varav 26 hade väntat i drygt tre månader. Fem tackade nej och de är kvar i kön efter en ny bedömning. 38 av de 49 medborgarna har angett att de vill bo i staden Oskarshamn.

Tre av dem vill bo i Kristdala, tre har Figeholm som önskemål, två föredrar Bockara, en vill bo i Påskallavik och en hade inget önskemål.

Endast en av de 49 personerna vill bo i Misterhult – och kommunen har inga planer på att återöppna Ängsbacken/Hultgården i Misterhult.

– Vi följer kön – och på tid och längd kommer vi att behöva utöka antalet boendeplatser. Men det är en komplex fråga – vi ser ju också det här med nära vård och att folk vill bo hemma så länge som möjligt. Det gäller att hitta balansen mellan antalet särskilda boende-platser och möjligheten att bedriva en god omsorg i den egna bostaden. Sedan kan man komma till en brytpunkt där man inte längre orkar bo kvar i sitt hem, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

“Går man på önskemålen från de äldre, som har fått biståndsbeslut, så är det ju ett centralt boende som är aktuellt”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Ni funderar på att bygga ett nytt äldreboende i staden?

– Går man på önskemålen från de äldre, som har fått biståndsbeslut, så är det ju ett centralt boende som är aktuellt. När den här frågan blir aktuell, så måste man orka se på fakta – och vi måste ju gå på efterfrågan när det gäller ett nytt särskilt boende, svarar Rolf Lindström.

“Det är i princip omöjligt att tillskapa moderna boendeplatser där”

Men ni lovade att öppna båda boendena i Misterhult efter den lokala folkomröstningen. Ni har bara öppnat ett av dem (gamla Charlottagården, som numera heter Hultgårdsvägen 7 A).

– Ja, vi har ju öppnat Charlottagården, som nu heter Hultgårdsvägen 7 A. Därefter har man utrett möjligheterna i gamla Ängsbacken, som nu heter Hultgårdsvägen 7 B. Det är i princip omöjligt att tillskapa moderna boendeplatser där, utifrån hur byggnaden är konstruerad. Lägenheterna blir väldigt små – och vi får inte tillräckligt stora toaletter, där det nu krävs att personal ska kunna stå på båda sidorna vid wc-stolen. Sedan ser vi att det i princip inte finns några önskemål om att bo i Misterhult. Vi hade en nu, men det är den första sedan vi återöppnade Charlottagården/Hultgårdsvägen 7 A för två år sedan. Man måste orka se fakta, säger Rolf Lindström.

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.
Rolf Lindström (M) är ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
+1
9
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
9

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS