Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun uppmanas stoppa planerna på ny arena till IKO: ”Fullständigt galet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Att hockeyklubben skulle få bättre förutsättningar ekonomiskt och spelmässigt bara för man hade en stor och flådig hall att spela i är nog ett drömscenario. Tio procent av säsongen är spelad, nittio procent återstår eller med andra ord 141 poäng.

Dock handlar denna insändare inte om IKO:s dåliga start i SHL:s inledning utan om kommunens fortsatta arbeten med att bygga en ny arena. Premiären mot Luleå hemma samlade ett fullsatt Be-Ge Hockey Center. För övrigt var det lapp på luckan i samtliga hemmahallar i premiären.

Andra matchen för IKO hemma var det Smålandsderby mot Växjö, dock inte fullsatt vilket borde varit fallet. I gårdagens match mot Timrå var det drygt 2.900 åskådare, alltså långt i från fullsatt. Hade det då varit annorlunda om vi hade haft en hall med en publikkapacitet på 4.500 personer, förmodligen inte.

Ingen vallfärdar

Oskarshamn är ingen stor centralort. Samma sak gäller upptagningsområdet, alltså grannkommuner som skulle kunna tillföra åskådare. Det vallfärdas inte från varken Västervik, Kalmar eller Vimmerby för att se hockey i Oskarshamn så tillflödet från dessa kommuner är ganska litet. Dessutom har vi i dagsläget tre lag från länet i hockeyallsvenskan som lockar publik till deras hemmaarenor.

En ombyggnad av nuvarande arena skulle förbättra IKO:s ekonomiska förutsättningar betydligt i form av mer kiosk och restaurangförsäljning.

Till saken hör också att en större hall skulle generera betydligt högre hyra för hockeyklubben.

Parkeringsfrågan

Dessutom kvarstår ju hyran för Be-Ge Hockey Center som då blir en så kallad B hall. Just en B hall borde vara prio ett i dagsläget för att utveckla dam och juniorverksamheten. En självklar placering för denna B hall är gamla Jyskområdet alltså det området som idag används till parkering.

Negativa synpunkter på detta förslag har tidigare framförts med motiveringen – var skall vi då parkera?

När hockeymatcher spelas i Oskarshamn, kvällar och helger står oftast hela handelsområdet tomt på bilar. Den knappa kilometer det tar att gå därifrån borde väl dom flesta klara av utan större fysiska insatser.

Stoppa planerna

Att som nuvarande förslag ligger, riva tennis och squash-hall och där bygga en ny hall är fullständigt galet ur ett ekonomiskt perspektiv. Det handlar förmodligen om närmare en miljard kronor.

Vi partipolitiskt obundna förordar istället att kommunen går in som ägare i tennis och squashhallarna och sätter en hyra på berörda klubbar precis som man gjort i Ernemars fotbollsanläggning.

Till slut en uppmaning till Er som styr i Oskarshamns kommun, sätt omedelbart stopp för planerna som nu ligger. Bygg om Be-Ge Hockey Center efter den utmärkta förstudie som gjorts, bygg en ny träningshall så fort som möjligt, då har IKO Oskarshamn goda förutsättningar att möte framtiden både i SHL och eventuellt i Hockeyallsvenskan.

Jan Johansson

Marko Raiskio

Anders Svensson

partipolitiskt obundna i Oskarshamns kommunfullmäktige

Foto: Pierre Stjernfeldt

+1
58
+1
2
+1
1
+1
17
+1
3
+1
2
+1
25

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS