Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

På gång: Utökade bussförbindelser till och från Figeholm

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

”Socialdemokraterna och Moderaterna presenterar budgeten för 2025 och verksamhetsplanen för 2026–2028 för Oskarshamns kommun”, skriver S och M i ett pressmeddelande.

”Oskarshamns kommun har inför budget 2025 bytt budgetmodell och arbetar nu utifrån SKR:s modell prislappsbudget. Budgetförslaget bygger på ett varsamt införande av den nya modellen. Det innebär att kommunens verksamheter får en budget som motsvarar 2024 års budget efter justering av priskompensation för kommunal verksamhet samt avdrag för minskat personalomkostnadspålägg.”

”Styrelsen och nämnderna har själva fått föreslå vilka verksamhetsområden som ska analyseras närmare som ett fokusområde. Budgetförslaget innebär att samtliga föreslagna områden också ska analyseras. Delredovisning sker i september och slutredovisning i november. Analyserna kommer att ligga till grund för kommande års budgetar.”

Inga stora satsningar

”Styrelsen och nämnderna har tagit fram förslag på prioriteringar inför kommande år. Vi har i budgetförslaget valt att prioritera att tidigare beslutade satsningar ligger fast samt att medel avsatts för att ingen verksamhet ska drabbas av minskad budget till följd av ändrad budgetmodell. Nya satsningar har därför hänskjutits till höstens budgetprocess i avvaktan på vad den nya skatteunderlagsprognosen från SKR innebär samt regeringens budgetproposition. Vi vill innan vi tar ställning till nya satsningar också ta del av de första analyserna av fokusområden från styrelsen och nämnderna”, skriver S och M.

– Vårt budgetförslag innebär inte några besparingar i verksamheten, men rymmer idag inte heller några större satsningar. Vi håller i den verksamhet som kommunen bedriver idag och avvaktar att använda det prioriteringsutrymme om 4,9 miljoner kronor som finns för nästa år. Det finns flera viktiga verksamheter som ska analyseras som fokusområden och vi vill inte föregå dessa analyser, säger Lucas Lodge (M), kommunalråd.

”Budgeten innehåller en kompensation till tekniska kontoret för att internhyrorna för övriga nämnder ska begränsas. Kompensationen motsvarar 4,5 miljoner kronor och innebär att nämndernas hyresökningar för kommunala lokaler blir högst 3,5 procent.”

“En väg framåt”

”Budgetförslaget innehåller också ett utredningsuppdrag om att ta fram förslag på samverkan med Region Kalmar län. Samverkan ska avse hur kommunen kan initiera nya busslinjer och utökad turtätheten på befintliga busslinjer. Syftet är att kommunen ska kunna initiera bussturer som kommunen bedömer att det kan finnas ett behov för och att det under en provperiod ska gå att undersöka det faktiska behovet och användandet”, skriver S och M.

– Vi möts ofta av en efterfrågan i olika delar av kommunen på en ökad tillgång av kollektivtrafik. Med det här uppdraget vill vi finna en väg framåt för hur vi strategiskt kan arbeta med frågorna. Uppdraget innebär också att ta fram ett pilotupplägg för utökad busstur till och från Figeholm, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Genrebild: Peter A Rosén

+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS