SVERIGE
Enligt SCB:s Konsumentprisindex blir det dyrare med sill på det klassiska påskbordet i år. Och för alla som älskar choklad blir högtiden extra kostsam.
Kakaopriset är uppe på nya rekordnivåer och påverkar prisutvecklingen på choklad, både på kort och lång sikt.
– De senaste siffrorna i mars visar att priset på choklad har stigit med 29 procent på ett år. Från februari till mars var uppgången 4,7 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
SCB konstaterar också att godis har stigit i pris, med en uppgång på 3,2 procent från mars 2024 till mars i år. Bland maten på det traditionella påskbordet har sill stigit med 7,4 procent jämfört med mars i fjol. Prisökningen är ännu större för lammkött, uppgången är 10,2 procent från mars 2024 till mars i år.
Ägg har blivit billigare
Men, en del påskmat har också blivit billigare.
– Vanligtvis sjunker priset på ägg lagom till påsk. I mars sjönk priset på ägg med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol, säger Frida Stark, prisstatistiker på SCB.
En jämförelse bakåt i tiden visar ändå att de flesta favoriter på påskbordet har stigit rejält i pris under de senaste åren.
– Priset på ägg har ökat med 46,6 procent från mars 2020 till mars i år. Chokladen har blivit 65 procent dyrare under samma period, säger Frida Stark.

Prisutveckling på påskmat
Beräknat på mars priser, i procent:
Produkt | Förändring sedan mars 2024 | Förändring sedan mars 2020 |
---|---|---|
Choklad | 28,9 | 65,0 |
Sill | 7,4 | 32,9 |
Potatis | 5,5 | 27,5 |
Godis (konfektyr) | 3,2 | 28,4 |
Kaviar | 1,7 | 25,7 |
Fjäderfän (kyckling) | 1,7 | 24,2 |
Gravad/rökt lax | -0,1 | 21,0 |
Ägg | -0,9 | 46,6 |