Personalen mår skitdåligt och facket lägger in ett skyddsstopp vid sjukhus

Personalen mår skitdåligt och facket lägger in ett skyddsstopp vid sjukhus

2020-04-02 Av av Peter A Rosén

GÖTEBORG

Personalen är rädd och mår skitdåligt.

Nu lägger fackförbundet Kommunal ett skyddsstopp på en epidemiavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.

– I går fick vi reda på att arbetsgivaren gjort om sina riktlinjer och att man inte får ha munskydd på sig under visiret när man arbetar patientnära, säger Christine Marttila, sektionsordförande för Kommunal, till tidningen Kommunalarbetaren.

Kommunal anser att det krävs både munskydd och visir då det finns en risk för smitta i patientnära arbete.

”I det här fallet gäller det en avdelning med patienter som väntar på svar om de smittats av coronaviruset. Därför gjordes i går en anmälan till arbetsgivaren enligt arbetsmiljölagen 6:6a”, skriver Kommunalarbetaren.

”De är rädda”

”Arbetsgivaren hänvisade till egna riktlinjer och egna experter som tagit fram dem. Men personalen är förtvivlad”, skriver Kommunalarbetaren.

– De mår skitdåligt, de är rädda för sin egen hälsa och sina anhörigas hälsa. Undersköterskor jobbar ju väldigt patientnära, böjer sig över patienten för att ta prover, sköta omvårdnaden och allt sådant. Då anser vi inte att ett skyddsvisir rakt framifrån räcker, säger Christine Marttila till Kommunalarbetaren.

– Vi vet att ett skyddsstopp inom sjukvården hävs så fort som arbetsgivaren ringer till Arbetsmiljöverket, men det vi vill med det här är att få Arbetsmiljöverkets bedömning, säger hon till Kommunalarbetaren.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: