Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Peter Wretlund (S) om kärnkraften i länet: “Jag vill verkligen understryka ett antal punkter”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Under dagens regionfullmäktige blossade en debatt upp kring kärnkraften i länet och en interpellation ställdes gällande hur regionråd Peter Wretlund ser på just kärnkraften. Detta trots att kärnkraften i huvudsak är en statlig och kommunal angelägenhet (till exempel genom PBL och kommunalt veto). Historiskt sett har Region Kalmar län inte arbetat i form av tillgång till energi för el, värme eller transporter. Det är under den senaste tiden som dessa frågor kommit att aktualiseras allt mer”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Jag vill verkligen understryka ett antal punkter när det gäller kärnkraften i länet. Det första är att det är absolut nödvändigt att allt arbete som sker inom detta område sker i nära samarbete med Oskarshamns kommun. Det andra är att om ny kärnkraft ska byggas så är det min bestämda mening att det måste ske i anslutning till befintliga verk. Det tredje, och sista, är att det är avgörande för eventuella etableringar att verken kan stå på egna ekonomiska ben och därför motiveras ekonomiskt. Vi får dock inte glömma att det är viktigt med en bred energimix. Nyligen har till och med den kristdemokratiska energiministern tvingats göra en helomvändning för att påtala att vindkraften är billigast, grönast och går snabbast att få på plats. Jag vidhåller att vi inte bör ställa energislag mot varandra utan behöver en bra energimix, säger Peter Wretlund (S), regionråd och kollektivtrafiknämndens ordförande.

“Kärnkraftsel är av stor betydelse för grön omställning, tryggad elförsörjning, tillväxt och hållbar utveckling. Det tycker den politiska oppositionen i Region Kalmar län och vill därför att det ska framgå av den Regionala utvecklingsstrategin. När regionfullmäktige sammanträdde under torsdagen avslog den politiska majoriteten det förslaget”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

“Har man ignorerat”

– Vi vill att regionen i sin utvecklingsstrategi pekar ut kärnkraftselens betydelse eftersom den är viktig för just den regionala utvecklingen. Utan pålitlig och utbyggd elproduktion kommer det bli svårt att klara den gröna omställningen. Dessutom kommer länets företag tvingas fortsätta betala höga och kraftigt skiftande elpriser, säger Carl-Wiktor Svensson, regionråd för Kristdemokraterna med ansvar för regional utveckling .

“Den Regionala utvecklingsstrategin var uppe för beslut redan i november, men återremitterades i syfte ”att ändra skrivningar om förnybar energiproduktion till fossilfri energiproduktion samt i strategin lyfta betydelsen av länets kärnkraft för en grön omställning och tryggad elförsörjning”, skriver KD.

– Detta beslut har man ignorerat. Ändringarna som gjorts i strategin sedan november är kosmetiska. Jag tycker det är beklämmande att Socialdemokraterna i valrörelsen sade sig vara positiva till kärnkraft men nu i skarpt läge var det pratet inget värt. Jag blir också förvånad när centerpartiets regionråd Karin Helmersson i debatten om energiförsörjningen säger att ”Det är inget större bekymmer i vårt län”. Pratar hon inte med företagare i länet, ser hon inte sjukvårdens ökade elkostnader? Det bådar illa för den regionala utvecklingen om majoritetens ledande företrädare tycker att vi inte har några bekymmer med energiproduktionen, säger Carl-Wiktor Svensson.

Carl-Wiktor-Svensson
Carl-Wiktor Svensson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt

Arkivfoto: Peter A Rosén (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS