Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Planerade operationer skjuts upp i Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KALMAR LÄN

Från och med i morgon, tisdag, skjuts vissa planerade operationer upp vid Länssjukhuset i Kalmar. Även sjukhusen i Oskarshamn och Västervik kan komma att beröras.

Anledning är brist på personal, då många medarbetare är hemma på grund av sjukdom eller på grund av att de vårdar sjuka barn.

Ledningen vid länssjukhuset har tagit beslutet att börja skjuta upp planerade operationer för att säkerställa att akuta och högprioriterade operationer kan genomföras.

De sjukaste prioriteras

– De nya föreskrifterna om att personal ska vara hemma även vid lättare förkylningssymtom gör att vi behöver se över vår bemanning. Därför drar vi nu ner en del av de planerade operationerna för att frigöra operationsutrymme. Akuta operationer och operationer av cancer och de mest sjuka prioriteras. Det är ungefär samma läge som vi har i semestertider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Det är svårt att säga i dagsläget hur länge och i vilken omfattning vården kommer att påverkas. Även vissa mottagningar kan behöva justera sin verksamhet. Alla patienter som berörs av förändringar kommer att bli kontaktade av vården.

Under måndagen redovisades inga nya fall av covid-19, men det betyder inte att det inte kan finnas fler fall. I fortsättningen kommer nämligen inte alla misstänkta fall att provtas.

– Just nu finns inga tecken på samhällsspridning i vårt län, men så ligger vi också några veckor efter de större regionerna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

I slutet av förra veckan ändrades riktlinjerna för provtagningarna. Syftet är nu att med provtagning skydda hälso- och sjukvården och de som riskerar att bli svårt sjuka.

De som provtas är:

  • Patienter som är så allvarligt sjuka i luftvägsinfektion att de behöver sjukhusvård.
  • Personal inom sjukvård och äldreomsorg på nyckelfunktion. Beslut tas av sjukhuschef eller motsvarande.

De som inte provtas är:

  • Symtomfria personer.
  • Personer med lindriga symtom som inte behöver sjukhusvård.
  • Personer som insjuknat i luftvägsinfektion efter resa i riskområde. Enligt nationella riktlinjer.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS