IK Oskarshamn – Växjö 1–6 (0–2, 1–1, 0–3)

Mål, IKO: Patrik Karlkvist.

Publik: 2 905 betalande åskådare (Be-Ge Hockey Center)

Släkten är värst.

Växjös Richard Gynge och Olle Lycksell, som har spelat i IK Oskarshamn tidigare, sänkte i praktiken IKO redan i den första perioden.

13–3 i skott och 2–0 i mål efter den inledande tredjedelen slutade med en 6–1-seger för Smålands klart vassaste hockeylag.

IKO har därmed sex nederlag i rad på hemmais.

Om det blir slutspel eller inte?

Ja, det avgörs i den sista grundserieomgången, på torsdag, då nästjumbon Djurgården (som kämpar för att få hemmaplansfördel i kvalrysaren mot Timrå) står för motståndet i Be-Ge Hockey Center.

Vid seger, efter ordinarie tid eller förlängning/straffar, mot Stockholmslaget är IKO klart för det allra första slutspelet i klubbens historia. Laget kan även ta sig vidare vid förlust efter ordinarie tid, eller förlust efter övertid eller straffar – men då är Martin Filanders manskap förstås beroende av andra resultat.

IKO parkerar på den tionde och sista slutspelsplatsen i tabellen (som leder till åttondelsfinal) – Linköping körde om ”Bönderna från Småland” tack vare vinsten hemma mot Örebro.

Tian Brynäs och elvan Malmö har två poäng upp till IKO. Båda lagen har bättre målskillnad än Oskarshamn. I sista omgången möter Brynäs Leksand på hemmais – och Malmö har Luleå på bortais.

Spännande lär det bli…

”Vi håller lite hårt i klubborna efter en sämre trend”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER TILL C MORE

– Vi ska ta med oss den energin vi hade i den här matchen. Vi håller lite hårt i klubborna efter en sämre trend. Vi behöver slappna av och släppa ut allt i sista omgången – och ge oss själva chansen. Vi måste vara inställda på att vi har allt att vinna – sedan får det gå som det går, sa IKO-tränaren Martin Filander till C More.

Tisdagskvällen match i Oskarshamn, då? Jo, det hela började med att hemmalaget åkte på två psykologiskt jobbiga mål – ett tidigt och ett sent – i den första perioden.

Måltjuven Richard Gynge hittade rätt i numerärt överläge, fem mot fyra-spel, då Emil Martinsen Lilleberg satt på botbänken. Då stod uret på 03:23.

Med en minut och 17 sekunder kvar till den första periodpausen gjorde IKO-produkten Olle Lycksell 2–0. Han hittade den lilla, lilla kryssglipan ovanför Tim Juels axel. Snyggt.

”Däremot lider jag kanske lite med Oskarshamn”

IKO-PRODUKTEN OLLE LYCKSELL TILL C MORE

– Det brukar finnas en lucka där uppe, sa Olle Lycksell till C More.

Det är dock inte det enklaste att lyckas med ett sådant avslut, konstaterade han.

”Ibland smäller det”

– Men ibland smället det. Det var kul. Däremot lider jag kanske lite med Oskarshamn – jag tycker att vi fick en väldigt billig utvisning med oss där, som vi gjorde mål på (Gynges mål). Jag brukar inte gnälla på domarna, men nivån kunde komma upp lite, sa Olle Lycksell till C More.

– Jättekul att komma hit och bra stämning på läktarna, tillade han.

Det var inte lika roligt för hemmaspelarna, förstås.

Men faktum är att de mycket väl kunde ha haft med sig 2–2 inför mellanakten, med lite flyt.

Chanserna som skapades var sylvassa.

Reduceringen kom i andra perioden i stället, då poängkungen Patrik Karlkvist lurade två Växjöspelare på ett vackert sätt och lyfte in pucken bakom Adam Åhman. Därmed har Karlkvist gjort 26 mål (och spelat fram till 25).

IKO vann skotten med 13–6 i den andra perioden – och det var gott om kvitteringschanser.

Kvitteringen lyste dock med sin frånvaro.

I stället fick gästerna ytterligare ett psykologiskt viktigt mål – Emil Forslund gjorde 3–1 med 30 sekunder kvar till periodvilan.

IKO fick en ny reduceringschans i början av slutperioden – men spelet i numerärt överläge, fem mot fyra, gav inte önskat resultat.

I stället utnyttjade Växjö ett hemmamisstag kort efter att de hade blivit fulltaliga.

4–1. Julius Nättinen var den lycklige.

”Hatten av – de var smartare än oss”

MARTIN FILANDER TILL C MORE

En stund senare gjorde Hardy Häman Aktell 5–1.

I slutet satte Richard Gynge 6–1 i powerplay, fem mot fyra.

– Det blev väldigt stora siffror, med tanke på hur vi spelade. Det var en ängslig förstaperiod – vilket vi blev straffade för. Där ledde de rättvist. Sedan dominerade vi i stora drag i andra perioden. Sedan får de ett mål på en icke-situation med 30 sekunder kvar. Det blev mentalt jobbigt för oss. Sedan fick vi chansen att komma in i matchen i powerplay. Vi lyckades inte göra mål där. Vi gav i stället bort en puck direkt efter den. Då var det 4–1 och lite ridå. Vi tappade skärpan lite för många gånger, tycker jag. Det är vad det är. Vi mötte ett bra lag. Hatten av – de var smartare än oss. Deras spets avgjorde matchen. sa Martin Filander till C More.

Här är SHL-tabellen.

Här är IKO:s interna poängliga.

Här har vi samlat alla våra IKO-artiklar, in och läs.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Joakim Thelin. Mycket hårt jobb. Skapade dessutom en hel del framåt. Spelade fram till Patrik Karlkvists 1-2-mål.

**  Patrik Karlkvist. Poängkungen levererar, som vanligt. I kväll kom det 26:e målet för säsongen (51 poäng totalt).

Johannes Salmonsson. Har bara blivit bättre och bättre under slutdelen av säsongen. Spelar återigen med självförtroende.