Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Politikerna backar i frågan om p-avgifterna i Oskarshamn: Här kan det bli fri parkering

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

De styrande politikerna backar lite grand i frågan om återinförandet av parkeringsavgifter i centrala Oskarshamn.

Majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – föreslår nu att systembolagsparkeringen och den lilla parkeringen precis utanför Coop Flanaden ska vara avgiftsfri i en timme. Det handlar om cirka 50 parkeringsplatser, sammanlagt, där trafikanterna alltså kan stå helt fritt i 60 minuter, med p-skiva.

Den stora parkeringen vid busstorget ingår inte i förslaget (den parkeringen kommer således att vara avgiftsbelagd).

Det säger kommunalrådet Lucas Lodge (M) på en pressträff efter tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och tekniska frågor, där han är ordförande.

“Just nu har vi inte de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna fortsätta med att subventionera de allmänna parkeringsplatserna i centrum”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun

– Just nu har vi inte de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna fortsätta med att subventionera de allmänna parkeringsplatserna i centrum. Det rör sig om två miljoner kronor per år, säger Lucas Lodge, som berättar att kommunen vill återinföra parkeringsavgifterna på ett ”så smidigt sätt som möjligt”.

“Dialog med centrumhandeln”

– Vi har återremitterat ärendet om parkeringsavgifterna till kommunstyrelsemötet den 18 april – med önskemål om att vissa saker ska ändras i förslaget. Vi vill att man i ett uppdrag ska se över möjligheten att införa avgiftsfri entimmesparkering på systembolagsparkeringen och parkeringen utanför Coop. Och efter sex månader vill vi se en utvärdering. Den ska innehålla en redovisning av intäkter och kostnader för införandet av parkeringsavgifterna – samt en prognos på den årliga intäkten, vilket kan öppna upp för ändringar och justeringar – beslut som i sådana fall tas i kommunstyrelsen. Utvärderingen bör ske i dialog med centrumhandeln, säger Lucas Lodge.

– Nu får vi se vad tjänstemännen kommer tillbaka med.

Lucas Lodge kallar det nya förslaget för en kompromisslösning.

– Det var vi moderater och Socialdemokraterna som väckte det här förslaget. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna yrkade på avslag (de vill inte införa parkeringsavgifter över huvud taget).

– Det är systembolagsparkeringen och Coop-parkeringen som är föreslagna. Men vi vet inte om det är gångbart än. Det måste man titta på, även ur ett trafikperspektiv.

“Det här gör vi för att gynna centrumhandeln”

Har ni plockat fram det här förslaget för att gynna Coop?

– Nej, det här gör vi för att gynna centrumhandeln, svarar Lucas Lodge, som säger att han har lyssnat på kritiken som har framförts, från olika håll, mot återinförandet av parkeringsavgifter.

– Absolut. Vi ska vara ärliga. Vi försöker vara väldigt lyhörda när det gäller centrumhandelns önskemål.

På övriga parkeringsplatser blir det enligt det liggande parkeringsavgiftsförslaget (läs om det här).

Det fanns ingen tanke om att ha en avgiftsfri parkeringstimme även på Stora Torget och Lilla Torget?

– Jo, det är något som man har lyft – men man ser att den här delen av staden (utanför Coop Flanaden) passar bättre, svarar Lucas Lodge.

Finns det någon speciell bakomliggande anledning?

– Jag tror att trafikflödet blir bättre om man tar de här delarna.

Foto: Peter A Rosén (den lilla parkeringen utanför Coop Flanaden i centrala Oskarshamn)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS