Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Politikernas falskspel avslöjat: Så lurar de oskarshamnarna om akuten

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

INSÄNDARE

Sant eller falskt om Oskarshamn?

Det finns ärliga politiker som står för det som beslutats, det finns fega politiker som ger en helt annan bild av vad ett beslut innebär än sanningen och det finns politiker som ibland inte vet vad de beslutat om.

Det hela blir slående när nu en i stort sett enig regionstyrelse – bara SD var emot – beslutat att ”förändra befintliga akuta vårdflöden vid Oskarshamns sjukhus och utveckla ett akutkoncept med allmänmedicin som bas”.

”Akuten kommer inte att läggas ned”, utropar politikerna från höger till vänster unisont och sitter till och med på samma bild tillsammans. Förutom då SD, förstås.

Närakut skapas

Vad är sant, vad är falskt?

Sant är att det kommer att finnas en akut verksamhet i den nuvarande akutmottagningens lokaler.

Falskt är att medicinakuten i dess nuvarande form kommer att finnas kvar.

“När den akuta verksamheten i lokalerna ska ha allmänmedicin som bas innebär det att primärvården kommer att ta över verksamheten. Det rör sig alltså om samma läkare som oskarshamnarna möter på sin hälsocentral. I själva verket innebär beslutet att en sorts närakut eller primärvårdsakut skapas”

Observer

När den akuta verksamheten i lokalerna ska ha allmänmedicin som bas innebär det att primärvården kommer att ta över verksamheten. Det rör sig alltså om samma läkare som oskarshamnarna möter på sin hälsocentral. I själva verket innebär beslutet att en sorts närakut eller primärvårdsakut skapas.

“I grunden bra”

Det är i grunden bra för oskarshamnarna som haft en övertro på sin akutmottagning – på grund av att politikerna inte velat tala klarspråk om vad det är för verksamhet – ända sedan ett enigt landsting under kristdemokratisk ledning avvecklade Oskarshamn som akutsjukhus 2003, då akutlinjerna för kirurgi och ortopedi togs bort från Oskarshamn.

Det är bra för att det kommer att öka patientsäkerheten vid akuta omhändertaganden. Det räcker bara med att se de senaste årens lex Maria-anmälningar från chefläkaren i Oskarshamn för att inse att verksamheten vid akutmottagningen inte varit patientsäker och i en del fall fått helt förödande konsekvenser.

Fega?

Beslutet är också bra för sjukhusets långsiktiga överlevnad, inte minst om Kristdemokraterna får igenom sitt krav om att förstatliga sjukvården. Då kommer naturligtvis statens lie att gå och ”onödiga” akutsjukhus kommer att försvinna. Ett närsjukhus med ett helt annat uppdrag inom vårdorganisationen lever inte under samma hot.

I den bästa av världar hade naturligtvis de politiker som tagit beslutet talat klarspråk om detta istället för att än en gång invagga oskarshamnarna i falska föreställningar. Så vi får väl anta att de egentligen inte begripit vad de beslutat. För fega kan de väl inte vara?

Observer

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
25
+1
0
+1
0
+1
6
+1
2
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS