SVERIGE
Den 3 maj är det Pressfrihetens dag och i samband med dagen så släpper Tidningsutgivarna, TU, en studie som framhäver dagstidningarnas och redaktionella mediers viktiga roll för demokratin. Studien visar tydliga kopplingar mellan nyhetskonsumtion och ökat politiskt intresse, särskilt bland unga där lokaltidningen har stor betydelse.
En färsk studie från SOM-institutet visar dagstidningarnas och andra redaktionella mediers stora betydelse för att demokratin ska fungera och stå stark.
– Nyhetskonsumtionen inte bara stärker medborgarnas politiska kunskap och samhällsengagemang, den tycks också öka valdeltagandet och medborgarnas nöjdhet med hur demokratin fungerar generellt, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna, TU, i ett pressmeddelande.
Tydliga samband
Med anledning av Pressfrihetens dag har TU släppt en ny undersökning som är framtagen av SOM-institutet på uppdrag av TU. Utifrån befintliga data i sina årligen återkommande undersökningar har SOM-institutet studerat nyhetskonsumtionens betydelse för demokratin. Resultaten visar på tydliga samband:
- Lokaltidningen är särskilt betydelsefull för yngre vuxnas (18–39 år) intresse för politik på kommunnivå. 58 procent av dem som läser lokaltidningen uppger att de är politiskt intresserade, bland dem som inte läser tidningen är siffran 36 procent.
- Bland 18–39-åringar som regelbundet läser lokaltidningen är andelen som känner till en specifik lokalpolitiker dubbelt så stor (40 procent), jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av lokala morgontidningar (19 procent).
- 80 procent av de regelbundna nyhetsanvändarna tar ställning i frågor som rör hur kommunstyrelsen sköter sitt arbete, och hur väl offentlig service, sjukvård, grundskola och äldreomsorg fungerar i den egna kommunen. Bland sällananvändarna är siffran 66 procent.
- Bland dem som tar del av storstädernas morgontidningar och nationella nyhetsmedier uppger 10 procent fler (92%) att de röstade i senaste riksdagsvalet jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av dessa medier.
Upprätthåller politiska intresset
Studien visar hur viktig nyhetskonsumtionen är för att upprätthålla medborgarnas politiska intresse och engagemang, men också förtroendet för demokratin.
– Nyhetskonsumenter har lättare att förstå politiska frågor och är mer nöjda med demokratin i Sverige. Med tanke på detta är det bekymmersamt att medan 90 procent av de i åldern 50-65 år är regelbundna nyhetskonsumenter, är motsvarande siffra i åldern 18-39 endast 71 procent, säger Johan Taubert.
LÄS MER: Hela rapporten finns att ladda ner här.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.