Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Privatekonomi: Behöver Sverige ett nytt pensionssystem?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

PRIVATEKONOMI

Pensionsmyndigheten vill att regeringen ska tillsätta en utredning för att utvärdera pensionssystemet. Systemet ska bygga på livsinkomstprincipen men den allmänna pensionen ser mer ut som ett folkpensionssystem som ger samma pension till alla. “Det finns goda skäl för att i en offentlig utredning utvärdera dagens pensionssystem”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Det allmänna pensionssystemets olika delar har på senare år förändrats och blivit fler. De motsäger även varandra och träffar inte heller alltid de grupper som är önskvärt. Pensionsmyndigheten ser att det finns goda skäl för regeringen att tillsätta en utredning för att utvärdera systemet och ge förslag på hur pensionssystemet kan förbättras.

– I vår nya rapport Ett nytt pensionssystem? ges en övergripande beskrivning av det nuvarande pensionssystemets utveckling. Rapporten presenterar även alternativ till dagens system. Syftet är att bidra med underlag för en diskussion om vägval. Det finns goda skäl för att i en offentlig utredning utvärdera dagens pensionssystem, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Livsinkomsterna styr mindre än det var tänkt

Rapporten pekar på att inkomsterna under livet, livsinkomstprincipen, bestämmer pensionens storlek i mindre utsträckning än vad som var tänkt från början. Ser man till hela den allmänna pensionen är det stora grupper som omfattas av ett system som påminner om ett folkpensionssystem, det vill säga samma pension för alla, snarare än ett system som grundar sig på inkomster.

– En grundläggande princip när pensionssystemet skapades var att livsinkomsten skulle styra pensionens storlek. Men de förändringar som införts på senare år har lett till att Sverige i praktiken har ett pensionssystem som för en stor grupp ger en likartad inkomst från det allmänna pensionssystemet oavsett inkomster under livet, säger Ole Settergren.

– År 2020 hade drygt 3 av 10 pensionärer någon skattefinansierad pensionsförmån. Nu är denna andel 7 av 10 pensionärer. Eftersom teori och praktik nu skiljer sig så markant finns det skäl att utreda pensionssystemet, avslutar Ole Settergren.

Premiepensionspengar
Pensionen består av olika delar såsom inkomstpension och premiepension samt tjänstepension och eget sparande. Grafik: PPM & Freepik

FAKTA / PENSIONSMYNDIGHETEN

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 378 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 880 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert.

Foto: Pensionsmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS