Reaktion på Samhalls matutkörning i Oskarshamn: ”Det är ju direkt olämpligt”

Reaktion på Samhalls matutkörning i Oskarshamn: ”Det är ju direkt olämpligt”

2020-04-19 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Vår tidning har fått in ytterligare en reaktion på Samhalls matutkörning till pensionärer i Oskarshamn.

”De ska öppna förpackningen hos pensionären, enligt instruktionen. Det är ju direkt olämpligt”, skriver en närstående, som vill vara anonym i artikeln.

På söndagsförmiddagen får Oskarshamns-Nytt ett e-postmeddelande från kvinnan ifråga. Hon konstaterar att Samhalls personal kör ut mat, med bil från Solbacka, till pensionärer.

”Det finns pensionärer som inte vill att personalen öppnar matlådorna. De vill att de hängs på dörren istället. Men om man gör detta hos alla, det vet jag inte – det finns ju många anställda”, skriver hon.

”Och de Samhallsanställda chaufförerna kör bilar med alkolås. Här finns också en stor smittorisk – trots att man använder eget munstycke.”

Hon tycker att alkolåsen borde kopplas bort från bilarna under coronakrisen.

”Det har andra företag gjort. Men det har enbart varit tal om att tvätta av munstycken, med mera, vilket inte fungerar om man använder sprit, då det är just sprit som alkolåsen ska reagera på.”

Kvinnan påpekar också att personalen på Samhall arbetar i så kallade riskområden – med daglig städning i affärer och offentliga utrymmen.

Hon konstaterar att inga särskilda åtgärder har vidtagits där.

”Tvättat sig har man alltid gjort – så det är inget nytt.”

”Högriskområde”

”Affärspersonal befinner sig också i dessa lokaler, men de städar kanske inte och tömmer kanske inte några papperskorgar. De behöver kanske heller inte torka av ytor som allmänheten har vidrört.”

Samhalls personal arbetar utan skyddsutrustning, som munskydd, visir och extrahandskar, enligt kvinnan.

”Jag har inte hört något annat. Städning i affärer, och allmänna utrymmen, med särskild tömning av papperskorgar – med mera – bör ju ses som ett högriskområde. Man kan tänka sig att många slänger både det ena och det andra i papperskorgar, som därmed kan innehålla smitta. Är det någon som tänker på den här smittvägen – och finns det personal som ska hantera detta?”, skriver hon.

Vi väntar på svar från Samhall

Hon undrar också om Samhall får information om var smittan finns.

”Om de nu ska lämna mat även hos pensionärer som är smittade?”, skriver kvinnan.

Vår tidning har, förgäves, sökt Samhall för en kommentar sedan i fredags.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTOMONTAGE: FREEPIK
Dela gärna artikeln: