Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Regeringen: Förbjud oregistrerade kontantkort

ANNONS

SVERIGE

Oregistrerade och anonyma kontantkort till mobiltelefoner används mycket ofta i samband med brottslig verksamhet. Detta gör att polis och åklagare går miste om viktig och ibland avgörande information. Regeringen har lämnat in en proposition med ett förslag som innebär förbud mot oregistrerade kontantkort.

Att brottsbekämpande myndigheter har tillgång till information om elektronisk kommunikation är ofta avgörande för att allvarlig brottslighet ska kunna utredas och lagföras. Det finns ett påtagligt behov av att kunna knyta en misstänkt person till ett visst telefonnummer, inte minst för att kunna använda hemliga tvångsmedel.

Används av kriminella

För att uppgifterna ska finnas tillgängliga för brottsbekämpande myndigheter föreslår regeringen en registreringsskyldighet för vissa förbetalda tjänster som kan nås via till exempel kontantkort.

– Nu sätter vi stopp för användningen av oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner, som ofta används av kriminella för att försvåra polisens arbete. Med det här förslaget får polisen ännu bättre verktyg att bekämpa brott, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Identitetskontroll ska göras

Förslaget omfattar sådana kontantkort som kan användas för samtal, sms och surf. Innan tjänsten börjar användas ska den som tillhandahåller tjänsten registrera abonnentens namn, adress och personnummer. Det ska också göras en identitetskontroll.

Registreringsskyldigheten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Kontantkort som är i bruk när skyldigheten träder i kraft ska registreras senast den 1 februari 2023.

Morgan Andersson på presskonferens
Med det här förslaget får polisen ännu bättre verktyg att bekämpa brott, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS