Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen föreslår lagändring för att möjliggöra ny kärnkraft: “Nödvändig bas”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

REGERINGEN

Regeringen vill göra lagändringar för att möjliggöra ny kärnkraft i Sverige. Under tisdagen skickade regeringen ut ett förslag på remiss om att ändra i miljöbalken. “Med dagens besked vill vi göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler platser”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Idag, tisdag, har regeringen skickat ut ett förslag på remiss om att bestämmelsen i miljöbalken som förbjuder att det byggs kärnreaktorer på andra platser än där det redan finns kärnkraft tas bort. Utöver det föreslår regeringen att bestämmelsen som begränsar antalet reaktorer i drift till tio stycken tas bort.

– Just nu pågår en omställning till fossilfritt där industrier och transporter elektrifieras. Det kräver mycket mer ren el i hela landet. För att klara det behövs mer av alla fossilfria energislag. Med dagens besked vill vi göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler platser, säger statsminister Ulf Kristersson.

Nödvändig bas

I Tidöavtalet står det att regeringen ska göra lagändringar för att möjliggöra för ny kärnkraft. Det här föreslaget som nu går på remiss är en viktig del i det arbetet.

– Sverige behöver mer el. Fossilfri, billig el på rätt plats, vid rätt tid. Det behövs för jobbens, konkurrenskraftens och för den gröna omställningens skull. Kärnkraften är en nödvändig bas i den energimix som bygger svenskt energisystem starkt igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Leder till minskade utsläpp

Förslaget ska nu ut på remiss i tre månader och lagförslaget beräknas träda i kraft i mars 2024.

– Ny kärnkraft leder till minskade utsläpp. Elektrifieringen är helt central för att industrin och transportsektorn ska kunna ställa om. Utsläppen ska ner hela vägen till noll. Planerbar el och en stabil elproduktion är en nödvändig förutsättning för det långsiktiga klimatarbetet i Sverige, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS