ANNONS

Regeringen går vidare med förslag om angiverilag: Oro inom S, C och V i länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Ekot rapporterade på tisdagen att regeringen går vidare med sitt förslag om en angiverilag. Nu vill man dessutom utreda hur regioner och kommuner ska straffas om bland annat lärare och sjukvårdspersonal skulle vägra bryta mot vad de anser vara sin plikt, att erbjuda undervisning och vård på samma villkor till barn och de som behöver det”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande på onsdagen.

”SCV-majoriteten önskade i våras att regionstyrelsen gemensamt skulle stödja sjukvårdens krav på att sjukvården måste undantas från ett angiverikrav om regionen ska kunna erbjuda vård på ett likvärdigt sätt. I skrivelsen som lades fram fanns även krav på att journaler inte skulle lämnas ut utan medgivande. Men Moderaterna och Kristdemokraterna ville inte stödja skrivelsen”, skriver S, C och V.

“I Region Kalmar län ska vård alltid ges utefter behov och inte utefter legal status”

Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län

– I Region Kalmar län ska vård alltid ges utefter behov och inte utefter legal status. Vid föregående sammanträde i regionstyrelsen valde Moderaterna och Kristdemokraterna att avstå från att ta ställning kring SD:s förslag om angiveri. Nu kommer dock regeringen med besked om att vårdens medarbetare med flera inte ska undantas eventuella angiverilagar. Moderaterna och Kristdemokraterna i länet behöver tala klarspråk. Hur ser de på angiveri inom vården och vilkets sorts samhälle vill de egentligen ha? Står Kristdemokraterna och Moderaterna i länet för att vård ska ges utefter behov eller gör de som sina regeringskollegor och viker sig för SD, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län
Angelica Katsanidou (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Hur det slutgiltiga förslaget kommer se ut är inte klart, men det som rapporterats är att förslaget inte ska utesluta någon yrkeskategori och att det ska hitta sätt att straffa myndigheter som inte anmäler papperslösa. Detta skulle pressa regionen och i slutändan skattebetalarna att underblåsa motsättningar och splittring i samhället. Dessa uppgifter är tydligt vinster för Sverigedemokraternas människosyn och visar på deras inflytande över regeringens politik”, skriver S, C och V.

– Angiverilagen ska inte behöva vara ett fullbordat faktum innan oppositionen i Kalmar län klargör för väljarna och oss andra politiker ifall de står med i motståndet mot förslaget. När vi la fram vårt yttrande visste vi att regeringens förslag inte var färdigt för remiss ännu, men vi i majoriteten visste i alla fall att ett förslag som skulle riskera patientsäkerheten i länet inte kommer kunna accepteras, säger regionstyrelsens vice ordförande Karin Helmersson (C).

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

”Den som är papperslös kan vara det av olika skäl, ofta för att staten inte kan utvisa personen. Exempel på detta kan vara att personen skulle sättas i livsfara i sitt hemland, att hemlandet inte vill ta emot personen eller att den papperslösa är statslös. Denna grupps status kommer inte påverkas av den föreslagna lagen, men det upplevda hotet som lagen skulle innebära kan göra att de eller deras barn undviker vård som kan vara livsviktig”, skriver S, C och V.

– Behovet av vård behöver går framför allt. Med regeringens förslag kommer den papperslösa själv behöva bedöma hur stort det behovet är för att inte riskera sitt liv. Den som undviker att söka vård för att inte bli utlämnad kommer inte fångas upp med hjälp av den nya lagen. Det enda som kommer hända är att en persons liv och hälsa sätts i spel. Vi ska inte skapa ett samhälle där våra läkare ska bli en börda för sin arbetsplats om de inte vill ange sina patienter, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V). Foto: Peter A Rosén

Foto: SCV-majoriteten (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS