ANNONS

Ebba Busch (KD)
Ebba Busch (KD) Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen instämmer i Riksrevisionens kritik om elsystemet: “Kortsiktig och reaktiv”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På tisdagen överlämnades en skrivelse till riksdagen som redovisar regeringens bedömning av de iakttagelser och rekommendationer som Riksrevisionen har redovisat i rapporten Statens åtgärder för utveckling av elsystemet. Åtgärderna har varit reaktiva och bristfälligt underbyggda.

I höstas överlämnade Riksrevisionen sin granskningsrapport om statens åtgärder för utveckling av elsystemet. Riksrevisionens övergripande slutsats är att de statliga aktörerna inte förberett och genomfört åtgärder med påverkan på elsystemet på ett sätt som effektivt förenar de energipolitiska grundpelarna försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet.

Åtgärder som

I Riksrevisionens granskningsrapport, som omfattar de delar av energiområdet som har påverkan på elsystemet under tidsperioden 2000-2022 med fokus på de senaste tio åren, framgår ett antal energipolitiska åtgärder som föreslagits eller beslutats av regeringen. Bland dessa åtgärder nämns följande i granskningsrapporten:

  • höjningen av skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer 2015
  • införandet av och ambitionshöjningar inom elcertifikatsystemet från 2003 till i dag
  • höjningen av energi- och koldioxidskatten för fossila bränslen som används för värmeproduktion i kraftvärmeverk 2019
  • införandet av avfallsförbränningsskatten i april 2020
  • stöd till anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft från 2014 till i dag

Utöver dessa förslag till och beslut om åtgärder har Riksrevisionen också granskat regeringens roll vid, och arbete med, beslut om utlandsförbindelser, dvs. sammankopplingen med andra länders elnät.

Otillräckliga konsekvensanalyser

Regeringen instämmer i Riksrevisionens bedömning att konsekvensanalyserna inför beslut som har haft påverkan på elsystemet i vissa avseenden har varit otillräckliga. Därtill har hanteringen av konsekvenserna varit kortsiktig och reaktiv.

– Riksrevisionens granskning visar att den omläggning av energipolitiken som regeringen nu genomför är nödvändig för att trygga elförsörjningen och skapa långsiktiga förutsättningar för ny planerbar och fossilfri elproduktion, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Värdefullt bidrag för fortsatt arbete

När det gäller utlandsförbindelser ingår det i regeringens prövning att avgöra om ledningen är lämplig ur allmän synpunkt, vilket bland annat kan innebära att bedöma förbindelsens geopolitiska eller strategiska effekter. Regeringen delar inte Riksrevisionens bedömning att det saknas tillräckliga möjligheter för regeringen att ta hänsyn till sådana aspekter vid prövningen av en utlandsförbindelse. Regeringen ser därför inget behov av ytterligare åtgärder på området.

Sammanfattningsvis välkomnar regeringen Riksrevisionens granskning som utgör ett värdefullt bidrag till regeringens fortsatta arbete med att utveckla energipolitiken. Regeringen har vidtagit och planerar att vidta ett flertal åtgärder för att utveckla ett elsystem som levererar fossilfri el där den behövs, när den behövs och till konkurrenskraftiga priser.

“I och med denna skrivelse anser regeringen att rapporten är slutbehandlad”, skriver Klimat- och näringslivsdepartementet i ett pressmeddelande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
6
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS