Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen kallar till krismöte om det grova våldet: ”Drabbar i allt större utsträckning oskyldiga”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, håller ett krismöte under onsdagen med anledning av den senaste tidens sprängningar. ”Det grova våldet i form av sprängningar och skjutningar drabbar i allt större utsträckning oskyldiga”, säger Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

Det grova våldet kopplat till organiserad brottslighet har ökat i snabbt takt i Sverige de senaste åren. På offentliga platser, vid flerfamiljshus och andra privata bostäder har antalet illegala sprängningar ökat avsevärt.

Inte tillräckligt

Flera åtgärder har vidtagits, bland annat har lagen om brandfarliga och explosiva varor skärpts, och myndigheter och berörda branschorganisationer har genomfört åtgärder i syfte att öka trygghet och säkerhet kopplat till explosiva varor. Men detta är inte tillräckligt. Mot bakgrund av att antalet illegala sprängningar trots det ökar behöver mer göras, även på kort sikt.

– Det grova våldet i form av sprängningar och skjutningar drabbar i allt större utsträckning oskyldiga. Vi måste med hela samhällets samlade kraft trycka tillbaka denna brottslighet och vända utvecklingen. I vår kommer minimistraffet för otillåten hantering av explosiva varor dubbleras, men mer måste göras för att förebygga och förhindra sprängningarna. Vi samlar nu därför alla relevanta aktörer för att gemensamt identifiera vad som kan göras på kort och lång sikt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Identifiera åtgärder

Representanter för myndigheter, räddningstjänstförbund, Sveriges kommuner och regioner (SKR), branschorganisationer och fackförbund bjuds in till ett rundabordssamtal med syfte att identifiera åtgärder som kan genomföras för att skyndsamt och uthålligt minska de illegala sprängningarna.

– Syftet med det här rundabordssamtalet är att samla kraft kring frågan tillsammans med de aktörer som också bär ett ansvar för att lämpliga åtgärder vidtas skyndsamt. De kriminellas tillgång till explosiva varor måste strypas, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

Carl-Oskar Bohlin
Carl-Oskar Bohlin (M). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Källa: Regeringen

Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS