Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen lägger om energipolitiken: “100 procent fossilfri elproduktion till 2040”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

ENERGIKRISEN

Regeringspartierna har kommit överens med Sverigedemokraterna om att det energipolitiska målet för elproduktionens sammansättning ska ändras från 100 procent förnybar till 100 procent fossilfri elproduktion till år 2040. “Myndigheterna behöver få goda förutsättningar”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Klimatomställningen bygger på att fossila bränslen försvinner ur energisystemet. Den befintliga fossilfria energiförsörjningen har fortsatt en viktig roll att spela, men det behövs ett stort tillskott av fossilfri el till följd av elektrifieringen. Klimat- och näringslivsdepartementet ska göra en översyn som omfattar Affärsverket svenska kraftnät, Statens energimyndighet, Energimarknadsinspektionen och Elsäkerhetsverket.

Fossilfri elproduktion

Regeringen har därför föreslagit att det energipolitiska målet för elproduktionens sammansättning ändras från 100 procent förnybar elproduktion till 100 procent fossilfri elproduktion till 2040. Vidare bör planeringen för ökad elanvändning utgå från ett prognosticerat elbehov på minst 300 TWh till 2045. Ny planerbar och fossilfri elproduktion behöver tillkomma för att återupprätta en leveranssäker och trygg elförsörjning samt för att åstadkomma en effektiv klimatomställning.

− Myndigheterna behöver få goda förutsättningar för att kunna genomföra den nya inriktningen för energipolitiken och därför ser vi nu över hur deras uppgifter och ansvar kan utvecklas och förtydligas, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS