Regeringens och Sverigedemokraternas budget totalsågas av Kommunal: ”Brödsmulor”

Regeringens och Sverigedemokraternas budget totalsågas av Kommunal: ”Brödsmulor”

2022-11-08 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

SVERIGE

– Svältbudget, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stads rödgröna styre, i ett pressmeddelande om de sex extramiljarderna till landets kommuner som regeringen skjuter till i budgeten för det nästkommande året.

– Inför valet lovade högerpartierna guld och gröna skogar. Men nu erbjuder de endast brödsmulor. Som vanligt förväntar sig politikerna att medlemmarna i Kommunal ska lösa underfinansieringen genom att springa fortare, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

På tisdagen presenterade den nya högerregeringen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) budgeten som har förhandlats fram tillsammans med stödpartiet Sverigedemokraterna.

”Kronisk underbemanning”

”Välfärden lider av en kronisk underbemanning och dagens besked kommer inte att lösa detta problem. Ett tillskott på sex miljarder räcker inte för att hantera de stora behov som finns här och nu. Det här kommer att leda till nedskärningar och att kommuner tvingas höja skatter för att försöka kompensera bristerna i budgeten. Samtidigt som budgeten innehåller ett överskott på 84 miljarder”, skriver Kommunal i pressmeddelandet.

”Duger inte”

– Välfärden får inte bli en budgetregulator. Nu behövs det långsiktiga och pricksäkra investeringar i välfärden. Det behövs en rejäl ambitionshöjning för att stoppa personalflykten i äldreomsorgen och säkra kvaliteten för de äldre. Det som presenterades i dag duger inte, säger Malin Ragnegård.

”Det är ett stålbad som väntar landets kommuner”

CLARA LINDBLOM (V)

”Kommunal välkomnar att ersättningsnivån i A-kassan inte sänks och att reseavdraget höjs. Många medlemmar är beroende av bil till jobbet och därför är höjningen ett välkommet tillskott”, står det i pressmeddelandet.

”Svältbudget”

”Sveriges kommuner och regioner (SKR) uppskattar behoven till minst 20 miljarder kronor”, skriver Vänsterpartiet i Stockholms stad i sitt pressmeddelande.

– Det här är en svältbudget för kommunerna, som kommer att påverka det som står folk närmast, bland annat hur många lärare vi har råd med i skolorna, hur anslagen till förskolan kommer bli och hur omsorgen om de äldre kommer att fungera. Vi hade inte väntat oss mycket från regeringen, men det här är sämre än vi kunnat förutse. Det är ett stålbad som väntar landets kommuner, säger Clara Lindblom.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: