Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regionen investerar i bredbandsutbyggnad

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

På Regionstyrelsens nästa sammanträde ska en ny finansieringsmodell för utbyggnad av bredbandsnäten i Kalmar län behandlas.

Modellen har behandlats i Regionala utvecklingsnämnden och har tagits fram då utbyggnaden av bredbandsnäten i Kalmar län och nationellt har tappat fart under 2019 jämfört med 2015-2018. 

Modellen ska leda till investeringar i bredbandsnät där de på kommersiell grund inte är lönsamma, detta tillsammans med andra aktörer som kommuner och andra offentliga medel.

Regionen kommer gå in med upp till 20 procent.

“Frågan är viktig”

– Fler behöver kunna ta del av digitaliseringens möjligheter. Då krävs en snabb bredbandsanslutning oavsett vart man bor eller verkar. Frågan är viktig såväl ur demokratisynpunkt som för ökad regional utveckling och tillväxt. Tanken är att även fritidsboende och samhällsviktiga platser ska kunna erbjudas en bredbandsanslutning, säger Karin Helmersson(C), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Den regionala finansieringsmodellen garanterar dock inte en utbyggnad till alla i Kalmar län men kommer främja utvecklingen. Region Kalmar läns finansiering av bredbandsutbyggnad hanteras i den ordinarie budgetprocessen.  Utbyggnaden i länet ska ske i samverkan med nätägare och andra aktörer.

“Är glad”

– Regionala utvecklingsnämnden har bifallit förslaget till finansieringsmodell, och nu kommer den alltså upp till styrelsen. Det är en mycket viktig strategisk fråga och jag är glad över att vi nu kommit så här långt. Vi i nämndens presidium presenterade modellen för Post- och Telestyrelsen vid ett möte i förra veckan. Det är vår ständiga ambition att fortsätta uppmärksamma våra statliga myndigheter på behoven av investeringar i Kalmar län, avslutar Karin Helmersson.

Karin Helmersson (C). FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS