REKO-ringen får 15 000 kronor av Oskarshamns kommun

REKO-ringen får 15 000 kronor av Oskarshamns kommun

2020-08-14 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Samhällsbyggnadsnämnden har tagit beslut om vem som får årets stipendium och årets mottagare är: REKO-ring Oskarshamn.

Så tidigt som i februari gick nämnden ut och sökte efter tips om att hitta årets pristagare. Beslutet skulle initialt ha tagits i maj och delats ut på nationaldagen men coronapandemin ställde till det och beslutet flyttades fram.

Vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde tidigare i veckan beslutade ledamöterna att priset skulle tillfalla REKO-ringen som alltså verkar inom området livsmedel.

REKO-ringen får hela prissumman på 15 000 kronor och priset delas ut i samband med Kulturnatten längre fram under hösten.

REKO-ringen firade 1 år

I tisdags firade REKO-ringen 1-årsjubileum med sina snart 5 000 medlemmar och över 80 godkända producenter.

Annicka Gunnarsson, en av administratörerna gläds åt priset och skriver följande i REKO-ringens grupp på Facebook:

– ”Tack till ALLA producenter och konsumenter för att ni är med och medverkar till en ökad produktion och handel av lokala varor!”

FAKTA / REKO-ring Oskarshamn

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

REKO startade i Finland 2013 och det finns runt 180 REKO-ringar med över 500 000 medlemmar i Sverige (Hushållningssällskapet, april 2020).

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

ANNICKA GUNNARSSON

Dela gärna artikeln: