Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

S, C och V rasar mot Tidö-laget: ”Det är rent ut sagt bedrövligt”, säger Mattias Adolfson (S)

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Angiveri i vården är fel tycker SCV-majoriteten, samtidigt försöker M-KD-SD i regionen undgå både ansvar och att svara”, skriver Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna i ett pressmeddelande på tisdagen.

”När SCV-majoriteten la förslag om yttrande om att angiveritvång inte kan läggas på hälso- och sjukvårdens medarbetare utan att försvåra för vårdpersonalen att genomföra sitt jobb, ville oppositionen inte vara med. Majoriteten vänder sig mot M-KD-SD-oppositionens försök att gömma sig bakom formalia i frågor om vårdens medarbetare och patienter”, skriver V, C och S.

”På tisdagens regionstyrelsesammanträde skulle regionen diskutera ett förlag till skrivelse till regeringen om deras förslag att göra alla offentliganställda skyldiga att anmäla personer de misstänker vara så kallat papperslösa. SCV-majoriteten vill att Region Kalmar län, precis som Region Skåne och Västra Götalandsregionen, meddelar regeringen att vi inte vill att hälso- och sjukvårdspersonalen inkluderas i kommande förslag till angiveriplikten. Anledningen till att förlaget lyfts nu är för att i god tid meddela regering om de problem plikten skulle innebära för våra medarbetare”, skriver V, C och S.

”Inte värdigt Sverige”

– Vi ska i den här majoriteten aldrig sätta våra medarbetare i en sådan position att de måste ange patienter. Oppositionen gör sitt allra yttersta för att slippa stå för deras egen regeringspolitik. Men vi i SCV-majoriteten i Region Kalmar län är tydliga. Angiveri i vården är inte värdigt Sverige, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län
Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i Region Kalmar län. Foto: Peter A Rosén

”Oppositionen ansåg dock att ärendet inte skulle hanteras på sammanträdet alls”, skriver majoritetspartierna.

– Det är rent ut sagt bedrövligt att högerpartierna i regionen duckar och försöker gömma sig bakom formalia för att slippa ta ansvar för det politiska förslag om angiveri som deras partier föreslår. I SCV-majoriteten tycker vi att vårdens medarbetare ska se till patientens behov, inte deras juridiska status. Det är beklagligt att den SD-bakbundna högergruppen inte vill bekänna färg eller stå upp för vårdens etiska genomförande säger Mattias Adolfson (S), ordförande för regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsberedning.

Mattias Adolfson (S), regionråd i Region Kalmar län
Mattias Adolfson (S). Foto: Peter A Rosén

”Oppositionen vill jämföra anmälningsplikt när det kommer till misstänkta våldsbrott och utsatta barn med en anmälningsplikt av misstänkt papperslösa personer. Skillnaden uppfattas av SCV-majoriteten vara ett det ena strider mot vårdens etiska regler, då det ena är till för att värna liv och hälsa medan det andra är till för att utvisa personer och i förlängningen eventuellt förvägra personen den vård den behöver”, skriver V, C och S.

”Vill inte tvinga”

– Vi vill inte tvinga vården att bryta med sina etiska regler. Det behöver vi ingen färdig utredning för att säga. Men det är vad oppositionen verkar vilja. Detta är dock inte något oppositionens partikamrater i exempelvis Skåne tycker, eftersom de redan visat färg i frågan. Denna regering är redan anmäld till riksdagens konstitutionsutskott för att de bara ger remissinstanser en halv dag att yttra sig om regeringens lagförslag. Vi tar inte risken att inte få bli hörda, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

”Löften från den lokala regionoppositionen om att Tidö-partiernas förslag till angiverilag kommer vara utformad så att vår personal kommer att vara nöjd räcker inte, anser SCV-majoriteten. Det är inte de signaler som kommit från våra medarbetare eller professionen nationellt. Precis som med stationsläget i Linköping vill SCV-majoriteten att partierna gemensamt står upp för Kalmar län, dess invånare och medarbetare”, skriver majoritetspartierna.

”Vi ska inte vänta”

– Vi ska inte vänta med att meddela att Tidö-lagets regeringspolitik kommer skapa problem för svensk sjukvård. I praktiken vill oppositionen att vi ska vara passiva när det kommer till att representera våra medarbetare i hälso- och sjukvården. Vi behöver redan nu lyssna på de medarbetare som hört av sig med stor oro över att de ska bli tvungna att ange barn och andra papperslösa till polis eller migrationsverk om anmälningsplikten blir lagstiftad, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V). Foto: Peter A Rosén

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS