Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så bekämpar kommunen vildsvinsstammen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Mer måste göras för att bekämpa vildsvinsstammen i Oskarshamns kommun. Det anser en person som har skrivit ett klagobrev i frågan till tekniska kontoret.

Ing-Mari Olsson Lindquist, biträdande teknisk chef i kommunen, har skickat ett svar till mannen ifråga.

”Jag ser av ditt senaste brev att du är väldigt upprörd över situationen med vildsvinen – och det kan jag förstå”, skriver hon och påpekar att hon kan föreställa hur det ser ut.

“Jakt med fälla”

”Jag har fått rapporter från kommunjägarna. I din bilaga finns det förslag på åtgärder och det är precis detsamma som vi har gjort, plus lite till. Vi har exempelvis uppmanat jakträttshavare på kommunens mark att jaga mer. Vi har köpt in ytterligare sikten som kommunjägarna får låna under sitt uppdrag. Vi har nu även ett försök med jakt med fälla och ska utvärdera om det kan vara en framgångsrik metod.”

Ing-Mari Olsson Lindquist betonar att kommunjägarnas uppdrag är svårt, på grund av att jakten ofta ska genomföras i områden med mycket friluftsliv – som cykling, hästsport och promenader nära bebyggelse.

”Det får inte hända att människor eller egendom skadas. En kula från ett vapen kan gå tusen meter eller mer. Trots svåra omständigheter har kommunjägarna skjutit 30 vildsvin i Oskarshamn, varav många i ert område. Den milda vintern har inte heller hjälpt oss i uppdraget. Antagligen kommer ytterligare en kull nu de närmaste veckorna.”

“Lika frustrerade som ni”

”Du har säkert uppmärksammat att det inte bara är i Oskarshamn som det är ett stort problem. Det är likadant i hela södra Sverige – och vi kan med fog säga att vi är lika frustrerade som ni när stammen bara ökar. Just nu har vi inte så mycket mer att erbjuda, men vi följer med intresse vilka metoder som kan vara framgångsrika”, skriver Ing-Mari Olsson Lindquist i sitt svar.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Pierre Stjernfeldt

pierre@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS