Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

RIKSKÄNDISEN BERT KARLSSON BEKRÄFTAR: Så många flyktingplatser öppnar han i Högsby kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

Rikskändisen Bert Karlsson öppnar inom kort 200 flyktingplatser på Elsabo Herrgård, utanför Berga, via bolaget Jokarjo AB.

Det sa han till Dagens Nyheter, DN, på tisdagen.

Och han ger samma besked när vår tidning pratar med honom på onsdagseftermiddagen.

När öppnar ni?

– Det är besiktning nästa vecka, svarar Bert Karlsson när Oskarshamns-Nytt frågar.

Kan det bli aktuellt med fler boenden i kommunen eller i närliggande kommuner?

– Det är möjligt, men vi måste få dem godkända först. Då återkommer jag, säger Bert Karlsson, som är vd för Jokarjo AB.

Här har inte kommunen något att säga till om?

– Nej, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C), som berättar att kommunen i en rapport till länsstyrelsen meddelar att det finns 30 tillgängliga platser som kan användas som flyktingboende från och med måndag. Alla kommuner i länet, förutom Kalmar och Mörbylånga, har rapporterat in antalet tillgängliga platser.

Stihna Johansson Evertsson (C) är kommunalråd i Högsby kommun. Foto: Peter A Rosén

– I vårt fall pratar vi om andra våningen på det nedlagda äldreboendet Kvillgården i Högsby.

”Man kan ändå tycka att det behöver komma besked ifrån regeringen om hur kommunerna ska finansiera det som de säger att vi behöver göra nu”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON

– Men både SKR och Migrationsverket har sagt att det inte ska bli som förra gången (flyktingvågen 2015), då de minsta kommunerna tog det största ansvaret. Men just nu kan man fundera på om det inte lutar åt att det blir så ändå. Det är ju vi som har plats och så vidare. Jag säger inte att det är fel – men det finns fortfarande inte ett enda beslut från högre ort om hur vi ska få ersättning för det jobb som vi kommer att göra.

Väldigt mycket hänger i luften, konstaterar Stihna Johansson Evertsson.

– Kommunallagen ger oss egentligen ingen möjlighet att avsätta pengar till annat än sådant som gäller våra kommuninvånare. Men nu gör vi, allihop, ett avsteg från det när vi ställer upp för Ukrainas folk. Man kan ändå tycka att det behöver komma besked ifrån regeringen om hur kommunerna ska finansiera det som de säger att vi behöver göra nu.

”Behöver mer information”

– Vad vill de att vi ska göra? Och hur ska vi, eller i första hand de, finansiera det? Vi ska ju egentligen inte lägga pengar på det. Trots att vi inte har något egentligt uppdrag, och ingen finansiering, så har vi ändå plockat fram 30 möjliga platser.

– Man skulle kunna tänka sig att vi arbetar fram fler platser – och vi ser att det kommer att komma åtaganden kring skolan med mera – och då behöver vi mer information. Vad förväntar de sig av oss – och hur tänker de kring finansieringen?

Ja, nu måste ni steppa upp på skolfronten igen…

– Ja, antagligen blir det så.

Det positiva är ju att skolorna fylls igen…

– Ja, och i nuläget finns det absolut inget negativt i det här – men man börjar ändå fundera kring strukturerna i detta. Vi kan inte, gång på gång, bli tagna på sängen. Just nu vet vi egentligen bara att vi vill hjälpa till. Så är det för oss alla. Sedan kan man kanske tänka sig att det dyker upp en del problematik – på olika sätt – längre fram. Man ska kanske inte spekulera – men om jag ändå gör det, så kan man tänka sig att vi har många människor på flykt som har ganska låg vaccinationsgrad när det gäller covid-19. Eller vi vet att det är så. Här bör Region Kalmar län involveras rätt mycket – och de är säkert på den pucken.

”Vi ser också att de, exempelvis, har med sig TBC”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON

– Men Migrationsverket verkar inte riktigt räcka till när det kommer till inskrivningar. Kommer det ännu fler, och ostrukturerat som de gör nu när de kommer hem till familjer som de känner sedan tidigare, så undrar jag hur de har tänkt att få ut informationen om att de måste skriva in sig och att de behöver gå på hälsokontroller. Covid-19-vaccinationer är det ena – och det kan säkert regionen lösa – men vi ser också att de, exempelvis, har med sig TBC (tuberkulos), som är en ganska allvarlig sjukdom, i mycket större omfattning jämfört med dem som flydde från Syrien, exempelvis.

– Ungefär 25 per 100 000 hade med sig TBC därifrån – nu pratar man om att det är cirka 40 per 100 000 som har TBC med sig från Ukraina. Jag hoppas att detta struktureras upp ordentligt, så att vi har något att förhålla oss till. Tänk om vi – i värsta fall – får in smittor på våra skolor, på grund av att vi är för snabba och för välvilliga. Just nu är det ofint att bete sig eftertänksamt – och jag vill understryka att vi verkligen vill hjälpa till – men vi måste tänka på samhällsskyddet. Vi måste få till hälsosamtalen – och skolhälsovården måste uppdatera sig kring vad vi behöver vara uppmärksamma på. Vi ska kanske inte ta in barnen i skolorna innan de har gått på en hälsokontroll. Det är lite dumt att varje kommun ska behöva komma på hur man ska göra med alla dessa bitar.

”Vi måste prata om det här utan att man framstår som någon som inte vill hjälpa till”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON

Stihna Johansson Evertsson tycker att länsstyrelsen (statens förlängda arm i varje län) måste ta sig upp på banan nu.

– Det gäller att titta på vilka risker det finns med att plocka in familjer, med en annan smittbild än den som vi är vana vid, i andra familjer, där det kanske finns andra barn. Vi måste kunna prata om det här utan att man framstår som någon som inte vill hjälpa till.

”Vi vill hjälpa till”

– Vi vill hjälpa till. Det är vi överens om. Sedan måste vi titta på hur vi gör detta på allra bästa sätt, så att det inte slår tillbaka på Sverige och Europa i övrigt. Vi kommer från en tid med pandemi – och covid-19 är inte den enda smittsamma sjukdomen. Men det är lätt att få tunnelseende efter så här många kriser. Men att förflytta så här många människor är inget att leka med. Det är oerhört många parametrar som ska tas in nu. Det är lite stormigt för närvarande – och viktiga papper landar inte riktigt på rätt ställe.

”Vi får inte mycket information från Migrationsverket”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON

– Vi får inte mycket information från Migrationsverket. Vi vet exempelvis inte om man har rätt till sjukvård om man bara är här som turist. De som har kommit hit i bil har kanske råd med sin sjukvård. Hur ställer sig regionerna i Sverige till detta? Jag har svårt att se att de betecknas som papperslösa och därmed har fri sjukvård.

Frågorna är många – svaren är få.

Det är ingen lätt sits för kommunerna, betonar Stihna Johansson Evertsson.

– Vi har väldigt lite information att ge till dem som redan har flyktingar i sina hem.

Det känns som att regeringen och staten borde ta ansvaret för uppstruktureringen. Det verkar brista där…

– Ja, det kan nog vara så.

– Många myndigheter behöver höja sig ett snäpp till.

– De som finns här nu ska ta sig till Migrationsverket i Växjö och skriva in sig där, om jag förstår det hela rätt. Men man skulle väl kunna sätta i gång Skatteverkets servicekontor, så att de kan hjälpa till med inskrivningarna. Som kommunrepresentant funderar man kring mycket just nu. Detta är inte våra uppgifter, men problemen som uppstår hamnar lätt i våra knän om de inte löser sig inom en rimlig tidsperiod. Det har vi varit med om förut. Vi behöver fakta som kan distribueras till alla inblandade. Det finns förbättringspotential.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS