Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många länsbor har testats för det nya coronaviruset

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

KALMAR LÄN

Drygt 20 personer. Så många har hittills blivit provtagna på grund av befarad coronasmitta.

Men ingen av dem var smittad. Det berättar Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Det är om man har feber, hosta eller andningssvårigheter, efter att man vistats i något av de riskområden som Folkhälsomyndigheten pekat ut, som provtagning sker, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Hennes bedömning är att antalet provtagningar kommer att öka framöver, i takt med att coronaviruset sprider sig mer och mer i Europa.

Provtagning i Kalmar

Provtagningen i vårt län utförs av medarbetare på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar. I början av veckan sattes ett särskilt tält upp på sjukhusområdet, där provtagningen sker.

Det innebär således att en person som kan vara smittad inte kommer in i infektionsklinikens lokaler. I några fall har prov även tagits i anslutning till de aktuella personernas hem.

Gå inte till hälsocentralen

– Det är viktigt att den som har symptom, och har varit i riskområden, inte går till sin hälsocentral – utan istället tar kontakt med sjukvårdsrådgivningen genom att ringa 1177. Bedöms det att prov ska tas, ser vården till att detta sker på ett säkert sätt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Om det visar sig att en person är smittad av coronaviruset, så genomförs en smittspårning för att ta reda på om andra personer också kan ha blivit smittade.

Vid lindriga besvär kan en person, med bekräftad smitta, vara kvar i hemmet tills ny provtagning visar att denne inte längre bär på smittan.

Säker och trygg vård

Infektionskliniken i Kalmar har förberett sig och kommer att kunna ge smittade personer sjukhusvård (om de är i behov av det) på ett sätt som är säkert och tryggt både för vårdpersonal och övriga patienter på sjukhuset.

Man ska bara ringa till 1177 om man har vårdbehov, eller om man har frågor kring symptom, understryker Lisa Labbé Sandelin.

De som har allmänna frågor kring sjukdomen covid-19 och det nya coronaviruset hänvisas istället till 1177.se eller Folkhälsomyndighetens hemsida. Det går också bra att ringa 113 13 om man vill ha svar på sina frågor.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS