Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många miljoner lägger S, C och V på kulturen i länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Kulturen i länet ska fortsatt utvecklas!”, skriver majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Nästa vecka ska regionen fördela över 97 miljoner kronor till olika kulturverksamheter och SCV-majoriteten har tydliga prioriteringar: Barn, unga och en levande kultur.”

”Regionens utvecklingsnämnd ska nästa vecka besluta om Kulturbudget för 2023. I årets beslut vill vi särskilt satsa på barn och ungas delaktighet i kultur genom att fortsatt bidra till KulturCrew med 500 000 kronor. Vi vill också göra en särskild satsning på Kalmar läns Hembygdsförbund med ett ökat verksamhetsbidrag på 50 000 kronor. Regionen kommer bidra med drygt 58 500 000 kronor till barn, unga och en levande kultur i hela länet och kommer totalt att fördela mer än 97 000 000 kronor i och med årets kulturbudgetbeslut”, skriver de tre partierna.

“Är stolt”

– Vi vet att det är många kulturutövare och verksamheter som har haft det svårt under pandemin och jag är stolt över att regionen tillsammans med många av våra kommuner kunnat vara ett ekonomiskt stöd under dessa år. För en levande landsbygd krävs en levande kultur och det ska SCV-majoriteten arbeta för under hela mandatperioden, säger Karin Helmersson (C), ordförande för regionala utvecklingsnämnden (till höger på bilden).

”Kulturbudgeten består av både statliga och regionala anslag, där merparten kommer från regionen själv. Bidragen går till alla typer och former av kulturyttringar, vilket innefattar allt från design- och rockarkiv till dans, teater och film. Särskilt kul är att regionen för första gången kommer att kunna ge just Svenskt Rockarkiv en del av de statliga anslagen”, skriver partierna.

“Nödvändigt”

– När jag pratar med organisationer som aktivt arbetar för att tillgängliggöra kultur för alla grupper så får jag höra att eftereffekterna av pandemin inte är över än. Våra invånare och organisationer måste kunna känna att det finns ett kulturutbud att komma tillbaka till och då kan vi inte vara passiva. Att kunna säga att vi vill satsa på kulturen känns inte bara bra utan också nödvändigt, särskilt för barn och unga, säger Malin Anell (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden (i mitten på bilden).

”Kulturbudgeten är ett årligt beslut, men ska inte ses som separat från det fokus som SCV-majoriteten vill sätta på regionalt och lokalt producerad kultur under mandatperioden.”, skriver partierna.

“Villiga att ta”

– Det regionala ansvaret för kulturen har formellt inte ändrats så mycket i och med tillträdandet av den nya regeringen, men vi har fått ett ökat moraliskt ansvar. Den högerkonservativa regeringen började skära i kulturbudgeten det första de gjorde när de kom till makten. Det lägger ett större ansvar på ansvarsfulla regionpolitiker, ett ansvar som vi är mer än villiga att ta, säger Lena Granath (V), regionråd (till vänster på bilden).

Foto: SCV-majoriteten i Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS