OSKARSHAMNS KOMMUN
Utsläppen av koldioxid från förbränning av fossila bränslen i Oskarshamns kommun har minskat mycket sedan många är tillbaka. Jämfört med år 2000 har utsläppen ungefär halverats, men ökar mellan 2022 och 2023.
”De sista dagarna i april kom nya utsläppssiffror, nu för 2023. Jämfört med år 2022 sker en liten ökning av utsläppen, till skillnad från trenden sedan många år tillbaka. Det är i transportsektorn som utsläppen ökar. I övriga sektorer sker ingen stor förändring, men tack vare de ökade utsläppen i transportsektorn, så ökar utsläppen totalt”, konstaterar Göran Gustavsson, projektledare på Energikontor Syd i ett pressmeddelande.
Tydlig minskning över tid
Enligt statistiken så rapporteras så ser man en mycket tydlig minskning av utsläppen över tid. Den tydligaste minskningen ser man i hushållssektorn, där användningen av fossila bränslen numera är mycket liten, jämfört med 20 – 30 år bakåt då användningen av eldningsolja fortfarande var vanlig.
”Koldioxid är en av flera växthusgaser. Om man betraktar alla dessa gaser sammantaget, så är utsläppen på samma nivå som närmast föregående år. Eftersom koldioxidutsläppen har ökat så innebär det att andra viktiga växthusgaser har minskat sina utsläpp, såsom till exempel metan”, säger Göran Gustavsson.
Energikontor Syd konstaterar att energisystemet i Sverige är i omvandling, det fossila ska fasas ut och i många fall är elektrifiering en möjlig lösning. Att mäta utsläppen av koldioxid är ett sätt att mäta hur omfattande användningen av fossila bränslen är. Många kommuner arbetar med sina energiplaner för att anpassa dem efter ett energisystem i förändring, dels för utfasning av fossila bränslen, dels för ett förväntat ökat elbehov framåt i tiden.
FAKTA / Energikontor Syd
Energikontor Syd, som ägs av kommunerna i södra Sverige, bland annat Oskarshamn, har ett EU-finansierat projekt, Own Your SECAP, som stödjer kommunerna i detta arbete och som sammanställer statistik om det lokala energisystemet.