Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så vill Kristdemokraterna tackla bemanningsproblemen i Region Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Den inhyrda personalen inom vården ökar, även i Region Kalmar län. Nu lanserar Kristdemokraterna en strategi för hur regioner kan få bukt med skenande kostnader och bristande bemanning. Svaret på bemanningsproblemen kan vara den svenska modellen med kollektivavtal”, skriver KD i ett pressmeddelande.

– Ökande kostnader för inhyrd bemanning har alla tecken på en marknad ur balans. Trots otaliga försök från regionernas sida att lösa personalbristen så snarare ökar än minskar problemen. Vi ställer nu frågan varför den svenska modellen med kollektivavtal inte prövats gällande inhyrd bemanning mellan vårdfacken och SKR, säger Jimmy Loord (KD), oppositionsråd i Region Kalmar län.

”Användandet av inhyrd bemanning för samtliga regioner för 2022 visar på en ökning med 25 procent, eller 1 557 miljoner kronor, jämfört med 2021. Totalt utgjorde kostnaden för hyrpersonal 4,8 procent av de totala personalkostnaderna, vilket är en ökning med 0,8% procentenheter sedan 2021. I Region Kalmar län ökade kostnaden för hyrpersonal med 6,8% till 256 miljoner kronor”, skriver KD.

“Sund marknad”

– Sjukvården kommer alltid ha behov av vikarier och extra personal vid arbetstoppar. Rätt använt är inhyrd bemanningspersonal en bra möjlighet att klara personalförsörjning, vårdkvalitet och god ekonomisk hushållning. Men det förutsätter en sund marknad där inhyrd personal varken orsakar extra arbetsbörda för ordinarie medarbetare eller osämja på grund av skillnader i ersättningar, fortsätter Jimmy Loord.

”Med hjälp av den svenska modellen skulle villkoren för sjukvårdspersonal kunna jämnas ut. Pengar som i dag går till höga inhyrningskostnader skulle i stället gå till löneutveckling för alla inom sjukvården, menar Kristdemokraterna”, skriver KD.

“Kaotisk situation”

– På ett liknande sätt som på 1930-talet då arbetsmarknaden var kaotisk har sjukvården hamnat i en kaotisk situation som verkar omöjlig att ta sig ur. Tänk om den svenska modellen kan vara svaret återigen. Det är den väg LO och bemanningsföretagen i näringslivet valde år 2000 för att få till fungerande arbetsplatser, rättvisa lönevillkor mellan inhyrd och ordinarie personal samt en sund marknad. En modell som har tjänat branschen och arbetstagarna väl, säger Jimmy Loord.

Foto: Kristdemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS