Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD och V på samma sida i potatisfråga

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är överens om att skolpotatisarna ska vara skalade.

Det stora flertalet i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamn röstade dock igenom en annan linje på måndagskvällen.

Voteringen slutade 36–13 till majoriteten.

Det var för knappt två år sedan som fullmäktige fick in ett medborgarförslag om att potatisarna i kommunens skolor borde vara skalade.

När frågan behandlades i fullmäktige röstade Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ja till medborgarförslaget. 

Det är viktigt att det finns skalad potatis – framför allt för de allra yngsta eleverna, påpekade vänstern. Vänsterpartiet underströk också hur viktigt det är att eleverna själva får bestämma om de ska ha skalade eller oskalade potatisar.

Sverigedemokraterna framhöll att Livsmedelsverket inte rekommenderar oskalad potatis till de yngsta barnen, på grund av att det finns solanin i skalet (som kan orsaka magbesvär). SD konstaterade också att det har framkommit att medarbetare och föräldrar har invändningar emot att man serverar potatis som inte är skalad. Man menar att det leder till merarbete och att barnen inte äter på grund av att det är svårt att skala potatisarna.

Sverigedemokraterna röstade därför ja till medborgarförslaget.

”Pragmatisk hållning”

Bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) konstaterade att ärendet har varit uppe i både tekniska nämnden och bildningsnämnden.

– I grund och botten innebär förslaget att vi ska ha borstad potatis i förskolan. Men det ska vara möjligt för förskolor att anmäla in att man vill ha skalad potatis.

– Jag tycker att det är en pragmatisk hållning, där man säger att borstad potatis är grunden – men att man kan välja alternativ om man inte vill ha borstad potatis i sin förskola, sa Anton Sejnehed, som alltså argumenterade för den vinnande majoritetens linje.

”Då går tiden”

Leif Axelsson (SD) undrade varför det dröjde knappt två år innan medborgarförslaget besvarades. Fullmäktigeordföranden Yvonne Bergvall (S) berättade att ärendet har återremitterats och att det har gått fram och tillbaka i några vändor.

– Och då går tiden.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

michaelerlandsson.png

Michael Erlandsson (SD) påpekade att Livsmedelsverket inte rekommenderar oskalad potatis till de yngsta skolbarnen.

antonsejnehed.png

”Jag tycker att det är en pragmatisk hållning, där man säger att borstad potatis är grunden – men att man kan välja alternativ om man inte vill ha borstad potatis i sin förskola”, sa bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S), som alltså argumenterade för den vinnande majoritetens linje.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS