Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD vill inte lägga ned Havslätts förskola

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun säger nej till en nedläggning av Havslätts förskola.

– Varför ska just den skolan läggas ned?

Det säger oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) på en pressträff på Café Shalom i Oskarshamn på måndagsförmiddagen.

Han konstaterar att många föräldrar har reagerat med bestörtning på majoritetens (Socialdemokraternas och Moderaternas) förslag om att lägga ned förskolan i fråga.

Det finns, bland annat, en Facebookgrupp – ”Rädda Havslätts förskola” – som samlar motståndet mot nedläggningen.

“Inte centralt belägen”

– Majoriteten har tidigare sagt att en centralt belägen förskola ska läggas ned. Det skriver de i sitt budgetförslag. Men jag vet inte om man kan tycka att Havslätt är centralt beläget. Det reagerar vi på. Vi tycker absolut inte att Havslätts förskola är centralt belägen, säger Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD) är oppositionsråd i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Han betonar att han och SD egentligen inte vill lägga ned någon förskola över huvud taget.

– Men en ny förskola byggs på Kristineäng i Kristineberg. Vi skulle vilja se en oberoende utredningen. Nu har bildningsförvaltningen gjort en snabbutredning – och man kom fram till att en nedläggning av Havslätts förskola är den bästa lösningen, säger Leif Axelsson, som tycker att beslutet går stick i stäv med kommunens planer på en ny storskola i området.

“Det är synd att lägga ned just Havslätts förskola”

Ted Nyberg (SD), ersättare i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Länsmansängen, där majoriteten vill ha den nya skolan, ligger i samma upptagningsområde. Det är ett område som växer – och som blir större och större. Ska vi kunna ha 30 000 invånare i kommunen 2030, så är det viktigt att vi kan erbjuda bra äldreomsorg, skola och förskoleplatser för dem som vill flytta till Oskarshamn, tillägger han.

På pressträffen har Leif Axelsson sällskap av Ted Nyberg (SD), som är ersättare i bildningsnämnden.

– Det är synd att lägga ned just Havslätts förskola – med tanke på att den ligger i ett villaområde, nära naturen och havet. Det är ett tryggt område. Det är ett område som växer – och förskolan är omtyckt. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man väljer att lägga ned en förskola i det området, säger han.

– Vi tycker också att det är anmärkningsvärt att man helt abrupt lägger ned en förskola. Varför har man inte i stället presenterat ett alternativ om utfasning – och låta barnen gå ut? Sedan kan man lägga ned. Vi behöver inte ta emot några nya barn i den förskolan.

“Det river man upp”

– Det här handlar om barnens anknytning till pedagoger och kompisar. Det river man upp nu. Det är inte bra för barnen. Jag har själv barn i förskoleåldern – jag hade haft jätteont i hjärtat om det gällde mina barn. Vi upplever inte att man har tittat på några alternativ. Vi tror att man skulle kunna sköta det här på ett mycket bättre sätt, säger Ted Nyberg.

Det är svårt att veta om bildningsförvaltningen har tittat på några alternativa lösningar, fastslår han.

– Vi i oppositionen har inte fått ta del av något underlag än. Föräldrarna som vi har pratat med säger att underlaget är extremt tunt, säger Ted Nyberg.

Ted Nyberg (SD) är ersättare i bildningsnämnden. Foto: Peter A Rosén

Sverigedemokraterna är medvetna om att besparingar är nödvändiga i dessa, tuffa, tider.

– Men då borde man titta på en förskola i centralorten i stället. Vi har gått till val på att hela kommunen ska leva. Och då gäller det att ha förskolor i ytterområdena också. Vi ställer upp på att man måste titta på besparingar – men vi vänder oss emot att lägga ned just den här förskolan – när man kan titta på mer centralt belägna förskolor i stället, säger Leif Axelsson.

Han är inte säker på att protesterna skulle bli lika stora om kommunen valde att lägga ned en förskola inne i centralorten.

“I bildningsnämnden kommer vi naturligtvis att rösta nej till en nedläggning av Havslätts förskola”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Då finns det fortfarande ett utbud kvar inne i stan. Men föräldrarna som bor i Havslättsområdet kanske måste åka till Kristineäng i fortsättningen. Sedan ska de åka vidare till jobbet. Det blir transporter och jag tänker bland annat på det miljömässiga. I bildningsnämnden kommer vi naturligtvis att rösta nej till en nedläggning av Havslätts förskola. Gör om och gör rätt i stället, säger Leif Axelsson.

Den 15 februari avgörs frågan i bildningsnämnden.

SD konstaterar att kommunen faktiskt har platsbrist inom förskoleområdet.

Partiet pekar på att föräldrar får stå i långa köer för att få en plats.

Tror du att det finns någon chans att Socialdemokraterna och Moderaterna ändrar sig?

– Ja, det beror nog på hur pass mycket opinionen och föräldrarna trycker på. Politiken måste våga ta beslut – men samtidigt får man inte köra över medborgarna hur som helst. Man måste vara lyhörd, svarar Leif Axelsson.

Och Ted Nyberg pekar på barnkonventionen, som är lag i Sverige sedan 1 januari 2020.

I artikel tre står det:

”Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”

– Har man tagit hänsyn till det? Det kan inte vara barnens bästa att göra på det här sättet, säger Ted Nyberg

– Vi kräver att kommunen gör ett omtag i frågan, säger Leif Axelsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS