Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD vill inte längre återöppna Ängsbacken på Hultgården i Misterhult: ”Inget söktryck”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MISTERHULT/OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna har svängt i frågan om Ängsbacken/Hultgården i Misterhult.

Partiet röstade, tillsammans med majoritetspartierna i Oskarshamns kommun Socialdemokraterna och Moderaterna, nej till ett återöppnande när frågan behandlades i kommunstyrelsen på tisdagen.

– I fredags kontrollerade jag siffran på antalet personer i kön – och det visade sig att 30 personer står i kö till ett särskilt boende. Det finns inget söktryck i Misterhultsområdet. I dag är det inte många som vill bo där. Behovet och önskemålen måste styra, säger oppositionsrådet Leif Axelsson.

– Vi tycker inte att ritningen, med sex eller åtta lägenheter på andra våningen, såg tillfredsställande ut. Och absolut inte med åtta lägenheter. De skulle bli alldeles för små, tillägger han.

I folkomröstningen, som hölls i november 2021, röstade 53,9 procent (3 291 personer) ja till att återöppna både Hultgården och Charlottagården i Misterhult.

42,7 procent (2 608 personer) röstade nej.

Valdeltagandet landade på 28,5 procent.

Fullmäktigeförsamlingen tog ett beslut om att följa folkomröstningsresultatet. Charlottagården och Hultgården skulle öppnas igen.

För ett år sedan återöppnades Charlottagården – och det boendet heter numera Hultgårdsvägen 7.

Men nu ser det alltså inte ut att bli något boende i grannbyggnaden.

Frågan avgörs slutligen i fullmäktige.

”Nu är det 2023 och vi har ett helt annat – ett ansträngt – ekonomiskt läge”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Nu är det 2023 och vi har ett helt annat – ett ansträngt – ekonomiskt läge. Att bygga om Hultgården för nästan 18 miljoner kronor – det är inte att ta ekonomiskt ansvar. Det är inte försvarbart, helt enkelt. Så tycker vi, säger Leif Axelsson.

Men då är det väl inte försvarbart att bygga en hockeyarena i Oskarshamn heller, eller?

– Nej, men där är vi inte riktigt än. Vi får se var det landar. Ett inriktningsbeslut ska tas i höst.

Men ni drev ju på så hårt i frågan om Hultgården och Charlottagården tidigare…

– Ja, då var den het och aktuell. Men med det bästa vetandet för dagen, så känner vi oss trygga med beslutet som togs i kommunstyrelsen i dag. Och det finns ett boende i Misterhult – vilket vi är jätteglada för. Det är jättebra att det finns. Vi kämpade för båda boendena – och ett av dem återöppnades, som sagt var.

”Har inte stängt dörren”

– Och den stora byggnaden står kvar. Huset ska inte säljas. Skulle förutsättningarna ändra sig i framtiden, ja, då får man titta på frågan igen. Kanske kan man då tillskapa något på övervåningen, säger Leif Axelsson.

– Jag har stor respekt för Mette Munter, Eva Holm och Edvard Dunge, i Misterhultsbygdens intressegrupp, och deras kamp och engagemang. Det ska de ha all heder för. Men nu slipper vi en skattehöjning till i kommunen – en är redan gjord, men vi slipper den andra. Sedan får vi se vad som händer i framtiden. Vi har inte stängt dörren för Hultgården. Det kan kanske komma en privat aktör som vill öppna ett LSS-boende där – eller något annat vårdboende som passar ihop med det andra boendet. Det vore glädjande.

De flesta vill bo i ett äldreboende i Oskarshamn?

– Ja, så låter det, svarar Leif Axelsson, som konstaterar att Sverigedemokraternas yrkande om slopade parkeringsavgifter i Oskarshamn samt att återigen spola upp isen för allmänhetens åkning på idrottsparkens konstgräsplan i stan röstades ner i en votering.

– Vi fick frågan om det bara ska spolas is för en månad – och om vi bara ska slopa parkeringsavgifterna under en månad. Men sådan är inte vår tanke – de här förslagen finns med i vår budget i ett längre perspektiv.

”Jätteroligt att majoriteten följde med i vårt spår när det gäller återöppnandet av restaurangen, Drotten, på Solbacka”

Leif Axelsson fortsätter:

– Men det känns jätteroligt att majoriteten följde med i vårt spår när det gäller återöppnandet av restaurangen, Drotten, på Solbacka. Socialdemokraterna och Moderaterna backade. Det är bra – och det visar att man kan få igenom saker när man skapar opinion i en fråga. Och det är ju det vi inom oppositionen ska göra – vi ska skapa opinion. Jag är också tacksam för Gunilla Strömbergs demonstration, som hölls utanför stadshuset i dag. Demonstranterna valde en bra dag – med tanke på att vi hade sammanträde i kommunstyrelsen. Det känns jätteglädjande att vi fick igenom ett återöppnande – jag tänker framför allt på de som går till restaurangen, naturligtvis.

– I vårt yrkande föreslog vi att restaurangen ska återöppnas den 1 september – men för majoritetspartierna är det lite mer flytande. Visst, det tar kanske ett tag att iordningsställa scheman och så vidare – men restaurangen stängdes ju nyss, så det kan inte vara så svårt att köra i gång igen, för externa besökare på helgerna. Men jag har stor respekt för kostchefen och planeringen för det hela. Men det kan inte finnas någon anledning att vänta alltför länge, säger Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS