Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SD vill undersöka möjligheten att anställa väktare på skolorna i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna har skrivit en fullmäktigemotion där partiet föreslår att Oskarshamns kommun ska undersöka möjligheten att anställa väktare på kommunens skolor.

”Särskilt Oscarsgymnasiet”, skriver SD.

”Tryggheten är grundläggande för ett fungerande samhälle. Sverige har under lång tid ansetts vara ett tryggt land med en relativt låg brottslighet. Under de senaste decennierna har vårt samhälle i allt högre grad börjat kännetecknas av ökad otrygghet, ökat våld och ökad grov brottslighet. Denna negativa samhällsutveckling karaktäriserade under flera decennier framför allt våra storstäder och specifika utanförskapsområden, men återfinns numera sorgligt nog över hela landet, även i Oskarshamn”, skriver partiet i motionen.

“Sverigedemokraterna vill att Oskarshamn ska vara en trygg plats att leva, bo och verka i”

”Sverigedemokraterna vill att Oskarshamn ska vara en trygg plats att leva, bo och verka i. På många sätt är det så fortfarande, men otryggheten växer även här. Den som blickar tillbaka de senaste åren kan se att vår kommun har haft skjutningar, våldtäktsförsök och droghandel. Bara det senaste året går det att läsa om flera allvarliga händelser i eller omkring våra skolor, bland annat misshandel. Senaste tiden har vi även haft flera slagsmål och även knivbeväpnade män, som inte är elever, på Oscarsgymnasiet.”

“Känner sig otrygga”

”De årliga LUPP-rapporterna vittnar om att allt fler barn och ungdomar känner sig otrygga i kommunens skolor. Nationella rapporter slår fast att framför allt flickor och kvinnor drabbas särskilt hårt av det ökade våldet och många känner sig otrygga till och med i sina egna bostadsområden. På så vis är tryggheten i ännu högre grad en jämställdhetsfråga som måste tas på största allvar. Den senaste LUPP-undersökningen tar även upp ökning av problem som hedersrelaterat våld, könsstympning, tvångsäktenskap samt att 1 av 4 tjejer har upplevt våld i sin kärleksrelation”, skriver SD.

“Allvarliga brister”

”Den senaste granskningen, gjord av PwC på uppdrag av Oskarshamns Kommun, som handlar om att motverka, förhindra och hantera hot och våld mot anställda i Oskarshamns kommun visar att det finns allvarliga brister i hur hot- och våldssituationer både hanteras, rapporteras och bemöts av ledning.
Enkätundersökningen som gjordes i samband med granskningsrapporten vittnar om ett extremt stort mörkertal i antal anmälningar. Lärare är oroliga att själva bli av med sitt arbete om de anmäler samt att de upplever att det inte tjänar något till att anmäla eftersom ledningen lägger locket på, möjligtvis för att kunna visa bättre trygghetssiffror än vad som faktiskt är sant.”

“För Sverigedemokraterna är trygghetsfrågorna centrala”

”För Sverigedemokraterna är trygghetsfrågorna centrala. Skolan ska vara en trygg plats. Är skolan trygg så frodas eleverna. I en skolmiljö där elever och lärare inte känner sig trygga eller inte får arbetsro kommer betyg och skolglädje att minska.  Att kriminaliteten och rekryteringen in i kriminella gäng ökar i skolan är djupt problematiskt”, skriver partiet i motionen.

“Krafttag”

”Vill vi ha en attraktiv kommun så måste vi ha en attraktiv skola. Detta måste börja med att vi tar krafttag mot kriminaliteten och skapar trygghet åter igen. Väktare finns redan i vår kommun på flera ställen, ex. vid stängning på Maxi, vid vissa busshållplatser och på krogar för att nämna några exempel. Det finns flera skolor i Sverige som har skolväktare och Sverigedemokraterna har avsatt utrymme för väktare i skolan i sin budget.”

”Oavsett om kriminaliteten på Oscarsgymnasiet är knuten till skolans verksamhet, skolans anställda, skolans elever eller inte, så är det ett problem som går ut över skolan när den sker på skolans område. Skolväktare skulle säkerställa att det finns resurser som kan ingripa vid händelse men framför allt så skulle närvaron av väktare fungera som en brottsförebyggande och trygghetsskapande funktion”, skriver SD.

Det är oppositionsrådet Leif Axelsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktigeförsamlingen, som har skrivit under motionen.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.

Foto: Peter A Rosén

Grafik: Sverigedemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS