Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fyra toppolitiker i Oskarshamn får drygt 2,5 miljoner arvodeskronor per år av skattebetalarna: ”Pengarna styr”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Drygt 2,5 miljoner arvodeskronor per år – eller 2 540 400 kronor, för att vara exakt.

Så mycket får tre kommunalråd och en politisk samordnare av skattebetalarna i Oskarshamns kommun.

– Det räcker med ett kommunalråd, säger Marko Raiskio, tidigare sverigedemokrat och numera ”politisk vilde”, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) får 95 procent av riksdagsarvodet, som ligger på 73 000 kronor per månad.

Det innebär att han landar på ett månadsarvode på 69 350 kronor – och årsarvodet ligger följaktligen på 832 200 kronor.

Andreas Erlandsson S
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S). Arkivfoto: Peter A Rosén. Grafik: Socialdemokraterna

Kommunalrådet Lucas Lodge (M), som är vice ordförande i kommunstyrelsen och ett av två kommunalråd i majoritet (Socialdemokraterna och Moderaterna styr i Oskarshamns kommun), får 85 procent av riksdagsarvodet, vilket ger honom 62 050 arvodeskronor per månad – och ett årsarvode på 744 600 kronor.

Lucas Lodge M
Kommunalrådet Lucas Lodge (M). Foto och grafik: Moderaterna

Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD), som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen, får 58 400 arvodeskronor per månad (80 procent av riksdagsarvodet). Han har således ett årsarvode på 700 800 kronor.

Leif Axelsson SD
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén. Grafik: Sverigedemokraterna

Marie Holmgren (S), som är politisk samordnare för majoritetspartierna, får 21 900 kronor i arvode per månad (30 procent av riksdagsarvodet), vilket ger 262 800 arvodeskronor per år.

Marie Holmgren (S)
Marie Holmgren (S) är politisk samordnare. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Visst, ett oppositionsråd kan vi kanske ha – men då ska inte arvodet vara så högt som det är i dag. 200 000 kronor per år borde räcka. Och en politisk samordnare behöver vi definitivt inte, säger Marko Raiskio.

”Självklart Lucas”

– Varför ska oppositionsrådet ha 700 000 kronor per år? Den personen gör ju ingenting. Och Leif Axelsson är ju inte oppositionsråd för Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kustlandspartiet. Han är bara oppositionsråd för Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Kristdemokraterna och Liberalerna hade inte röstat fram Leif om de inte hade fått arvodespengar för det. Allmänheten skiter man i – det är pengarna som styr. Det är sanningen. Pengarna i plånboken är det viktigaste, tillägger han.

Vem vill du behålla som kommunalråd i majoritet, Lucas Lodge eller Andreas Erlandsson?

– Självklart Lucas. Jag är borgerlig, svarar Marko Raiskio.

Marko Raiskio
Marko Raiskio, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktige. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Har oppositionen kommit med något vettigt över huvud taget efter valet i höstas? Politikerna säger ingenting i det närmaste. Erlandsson och Lodge kommer inte med något. De lägger bara fram besparingsförslag. Man kan ju inte bara komma med besparingar – man måste satsa också. I en kris och i en lågkonjunktur ska man satsa på saker. Förhoppningsvis går vi in i en högkonjunktur efter lågkonjunkturen – och då gäller det att ligga bra till, säger Marko Raiskio, som nämner saluhallsförslaget som en lämplig satsning.

Då får man pluspoäng och man gör något konkret som hjälper centrumhandeln, betonar han.

Läs mer om saluhallsförslaget här.

”Centrumhandeln håller på att dö ut”

Marko Raiskio, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun

– Centrumhandeln håller på att dö ut. Och det går fort – vi måste göra något. Jag har pratat med Lucas Lodge om detta – och jag hoppas att han lyssnade på vad jag sa och att han går till stadsarkitekten och ger ett uppdrag om att rita den tillfälliga saluhallsbyggnaden. Har inte fått något svar från Lucas än, men jag hoppas att jag får ett svar nästa vecka.

”Tillfällig byggnad”

– Man kan ha en tillfällig byggnad i trä eller ett tält på Lilla Torget. Något enkelt, helt enkelt. Sedan testar man detta under ett år eller ett halvår. Har det gått bra, ja, då kan vi rita fram en riktig byggnad. Då flyttar man den tillfälliga lösningen till Stora Torget under byggnadstiden, säger Marko Raiskio.

Foto: Riksbanken (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS