Region Kalmar län om bristen på covid-19-självtest i Oskarshamn: ”Självklart förstår vi”

Region Kalmar län om bristen på covid-19-självtest i Oskarshamn: ”Självklart förstår vi”

2021-12-02 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Uppdaterad artikel med svar från Region Kalmar län:

En av Oskarshamns-Nytts läsare hör av sig och berättar att han tidigt på torsdagsmorgonen – som ombud – köade utanför hälsocentralen i Kristineberg för att plocka ut covid-19-självtest.

– Det här är – kort sagt – inte hållbart. Det är åt helvete. Provtagningskapaciteten måste utökas, fastslår han.

På torsdagen bestämde han sig för att hänga på låset – och han var en av de lyckliga som inte behövde vända hemåt tomhänt.

– Jag var där vid halv åtta-tiden. Då var det kanske mellan sju och åtta personer på plats. Sedan blev vi fler och fler. Jag pratade med några av dem som stod framför mig i kön. En kille berättade att han stod och köade här för tredje dagen i följd. På onsdagsmorgonen hade han kommit vid kvart i åtta-tiden – utan att få något test. De lägger ut hundra stycken per dag. Tester finns, men det finns inte tillräckligt med provtagningskapacitet.

”Testerna var slut innan klockan hade slagit åtta”

SMÅBARNSFÖRÄLDER I OSKARSHAMN

– Tidigare har folk plockat på sig massor – typ 20 var, men det var ingen som gjorde det när jag var där. Folk tog ett eller två. Men när jag vände mig om, så såg jag att mellan 50 och 100 personer köade bakom mig. Och det kom fortfarande fler personer. Testerna var slut innan klockan hade slagit åtta. Och på onsdagen var de slut tio över åtta. Det är många som vill testa sig – och det är mycket annat som går just nu, förutom covid-19. Det kan jag, som småbarnsförälder, konstatera.

Vår tidning har under de senaste dagarna skrivit om hur svårt det är att få tag i covid-19-självtest vid hälsocentralen i Kristineberg. Lådan är oftast tom när folk kommer dit.

”Mycket olyckligt”

REGION KALMAR LÄN

”Hur i helvete ska man kunna testa sig? Inte lustigt att det sprids”, skrev en mamma i en insändare i ON.

”Självklart förstår vi frustrationen och vi arbetar hela tiden för att förbättra möjligheterna. Vi lägger också om kapacitet vilket under kommande vecka kommer att öka kapaciteten i bland annat lådan i Oskarshamn betydligt. Kapaciteten för analys är dock begränsad och det finns få insatser att ta till för att kunna öka den ytterligare. Vi är snart i ett läge där möjligheterna att på olika sätt skala upp är uttömda. Det är fortsatt viktigt att ingen hämtar ut fler kit än vad de behöver. Det är också viktigt att understryka att det är begränsningen av sociala kontakter bland dem som har symtom som är den avgörande faktorn för att minska smittspridningen,  inte provtagningen. Sedan finns alltid möjligheten att beställa provtagningskit på Apoteket Lejonet via 1177.se, men det kräver ett friskt ombud som hämtar och lämnar provet”, skriver Region Kalmar län i ett mejl till ON.

”Att regionen svarar att man även kan beställa på apoteket, ja, det kollade vi också. På tisdag var hela veckan fullbokad, det fanns ingen tid att boka. Nya tider släpps på måndag. Fick tag i tester vid Kristinebergs hälsocentral på torsdagen, då jag stod i kö från klockan 07.40 . Men tänker på alla dem som stod bakom mig och säkert blev utan”, säger mamman som skrev insändaren ”Hur i helvete ska man kunna testa sig”.

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: