Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialbidragskostnaderna sjunker i Oskarshamns kommun: ”Väldigt positiv läsning”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kostnaderna för socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det heter i formella sammanhang, sjunker i Oskarshamns kommun.

– Det är väldigt positiv läsning, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.
Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Under årets första fyra månader betalade kommunen ut knappt 5,8 miljoner kronor socialbidragskronor (netto), vilket är en minskning med cirka en halv miljon kronor jämfört med de första fyra månaderna förra året (6 290 000 kronor).

882 000 kronor lägre än budget – så ser det ut så här långt i år.

Kostnaderna för ”ekonomiskt bistånd flykting” landade på drygt 400 000 kronor under årets första fyra månader, vilket är drygt 300 000 kronor lägre jämfört med första tertialet 2022 (januari, februari, mars och april).

20 miljoner i budgeten

Prognosen för helåret ligger på omkring 19 miljoner kronor på socialbidragsfronten (bruttokostnad, inklusive projekt växling). Socialnämnden avsatte 20 miljoner kronor (netto) i årets socialbidragsbudget. I beloppet ingår även pengar till projekt Växling.

När det gäller ekonomiskt bistånd flykting ligger prognosen för helåret på cirka 1,3 miljoner kronor (bruttokostnad).

I snitt får 174 hushåll i kommunen socialbidrag varje månad (vilket kan jämföras med i snitt 204 hushåll förra året).

Inflödet av nya ärenden har dock ökat, konstaterar kommunen.

I genomsnitt uppbär 22 ungdomar, 18–25 år, och 82 barnfamiljer ekonomiskt bistånd varje månad.

”Man trodde ju att vi skulle köra i diket när det gäller ekonomiskt bistånd”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

– Nu har vi avverkat fyra månader. Sedan vet man inte hur det blir under sommaren. Men man kan i alla fall konstatera att det är lätt att få jobb för ungdomarna. Förvaltningen lägger en försiktig och positiv budget för helåret på 500 000 kronor (bättre än budget). Det här visar att vi jobbar väldigt aktivt med detta. Man trodde ju att vi skulle köra i diket när det gäller ekonomiskt bistånd, säger Rolf Lindström.

Arbetslösheten i kommunen har sjunkit och i mars i år låg den på 5,9 procent.

Ungdomsarbetslösheten, gäller dem som är mellan 18 och 24 år, låg på 8,6 procent i kommunen.

Av sammanlagt 795 arbetslösa personer var 111 ungdomar mellan 18 och 24 år.

”Väldigt låg arbetslöshet”

– Vi har, totalt sett, en väldigt låg arbetslöshet i Oskarshamns kommun, säger Rolf Lindström, som kan konstatera att den senaste prognosen för socialnämndens verksamheter pekar mot ett underskott på 28,5 miljoner kronor i år.

– I föregående prognos låg vi på minus 30 miljoner kronor. Vi har exempelvis mindre dyra IFO-placeringar för tillfället. Får vi en sådan placering, så kostar det väldigt mycket. Och det är ju lagstyrt. Vi kan inte säga ”sorry, vi placerar bara vartannat barn”. Det går inte.

”Vad som händer i framtiden kan vi aldrig sia om”

Målet är att få en budget i balans. Kommer ni att lägga ned något boende framöver?

– Inte i dagsläget. Vi ska jobba med andra lösningar. Men vad som händer i framtiden kan vi aldrig sia om, svarar Rolf Lindström.

När presenteras skarpa besparingsförslag?

– Socialnämnden har fått i uppdrag att till kommunstyrelsens sammanträde i augusti inkomma med förslag på konkreta åtgärder för att nå en budget i balans. Jag personligen tror i alla fall att vi kommer att landa betydligt bättre än på de här 28,5 miljonerna.

Var tror du att ni landar?

– Jag tror att vi skulle kunna landa på 15–16 miljoner (minus) i alla fall, tack vare åtgärderna som ska genomföras.

Ska ni i majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, sätta er och arbeta fram åtgärdsförslag framöver?

– Det är förvaltningen (tjänstepersonerna) som jobbar med det. Och de ska sedan presentera förslaget för politiken, svarar Rolf Lindström.

Är det inte ett problem att kommunen nu, när vi har en ny regering, inte får lika mycket pengar i statsbidrag – jämfört med hur det var när den förra regeringen styrde?

– Man kan se det på två sätt. Givetvis är det så – men alla våra verksamheter har varit väldigt bidragsdopade under många år. Jag, personligen, tror att regeringen vill sända en signal till kommunerna, om att de först måste arbeta med den interna effektiviseringen så långt det går. Det är en signal till hela Kommunsverige. Sedan tror jag säkert att när det uppstår stora behov, och man ser stora behov nationellt, så kommer vi säkert att få se åtgärder som stöttar dessa behov. Men i det korta perspektivet så tror jag att man vill sända en signal om att kommunerna ska se över sina egna organisationer. Det gäller både regioner och kommuner. Regionerna blöder nästan mer än kommunerna, säger Rolf Lindström.

Foto: Riksbanken

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS