Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokraterna enda partiet som ökar – fyra partier nära fyraprocentsgränsen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Socialdemokraterna är det enda partiet med en säkerställd ökning i SCB:s senaste partisympatiundersökning (PSU). Väljarstödet för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna minskar. Det framgår av ett pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån på torsdagen.

Socialdemokraterna får 38,6 procent när väljarna svarar på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna.

– Det är en ökning med 4 procentenheter för Socialdemokraterna jämfört med vår novembermätning, och med 8,3 procentenheter jämfört med resultatet i riksdagsvalet, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Enda partiet som ökat

Jämfört med PSU för november i fjol visar majmätningen ett säkerställt minskat stöd för tre partier: Centerpartiet (-1,2 procentenheter), Kristdemokraterna (-1,2 procentenheter) och Liberalerna (-0,7 procentenheter). För Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förändringarna mellan mätningarna i november och maj inte säkerställda.

Däremot är förändringarna jämfört med riksdagsvalet säkerställda för sex av de åtta riksdagspartierna.

– Jämfört med höstens valresultat är det bara Socialdemokraterna vars stöd har ökat. Moderaterna har samma stöd som i valet, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet har tappat mest mätt i procentenheter, säger Leonora Uddhammar.

– Socialdemokraterna har vunnit röster från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet sedan riksdagsvalet, säger.

Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag

Val i dag
Skattning av valresultatet ”om det varit val idag”, maj 2023 och skillnaden mot riksdagsvalet 2022. Grafik: SCB

FAKTA / PARTISYMPATIUNDERSÖKNINGEN

SCB genomför från och med i år partisympatiundersökningen (PSU) en gång årligen. PSU för maj 2023 genomfördes under perioden 27 april–25 maj. Totalt ingick 9 261 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval. Svaren samlades in genom telefonintervjuer (både mobila och fasta telefoner) och via webbenkät. Totalt svarade 4 334 personer, vilket motsvarar 46,8 procent.

Foto: Mathias Hansson/Socialdemokraterna (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS