Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Spanien: 738 människor dog i covid-19 under det senaste dygnet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SPANIEN

738 personer.

Så många dog i covid-19 i Spanien under det senaste dygnet.

Det skriver TT/Svenska Dagbladet.

I skrivande stund har 3 344 personer i Spanien dött i covid-19.

Därmed har fler personer i Spanien dött i covid-19 än i Kina.

”Både personal och anhöriga larmar om en ohållbar situation för människor på äldreboenden, skriver tidningen El País. Tiotals har avlidit på boenden där coronavirus brutit ut och en del döda har hittats övergivna på sina rum.”

“En anställd säger sig ha försökt få tag i någon som kunde hjälpa en 91-årig man som hade svårt att andas”, skriver TT/Svenska Dagbladet.

Kunde inte hjälpa dem

– Jag ser den här mannen gråta och han borde tas om hand på sjukhus. Vi har ringt sju gånger till 112 och ingenting händer. Efter att ha väntat i två timmar sade de till mig, i ovänlig ton, att de inte kunde hjälpa oss, berättar den anställde för tidningen, enligt TT/Svenska Dagbladet.

”En del familjer har fått besked från sina anhörigas boenden att de inte kan göra något för deras familjemedlemmar. Militären har kallats in för att hjälpa myndigheterna, bland annat med transport av döda. Militär hjälper även till på äldreboenden för att desinficera lokalerna”, skriver TT/Svenska Dagbladet.

– Vid vissa besök har armén funnit äldre människor helt och hållet övergivna eller döda i sina sängar, sade försvarsminister Margarita Robles till tv-kanalen Telecinco i måndags, enligt TT/Svenska Dagbladet.

”Personal har uppmanats att lämna avlidna på plats om de misstänks ha varit smittade av coronavirus, i väntan på en läkare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Uppmaningen finns i en föreskrift som utfärdats med anledning av coronaviruset.”

“Men väntan kan bli lång på grund av det stora antalet dödsfall. I huvudstaden Madrid uppmanas äldre att undvika kontakt med barn. Men att följa uppmaningen är svårt i ett land där var fjärde far- eller morförälder tar hand om sina barnbarn dagligen.”

Mor- och farföräldrar hjälper till

“40 procent av mor- och farföräldrarna hjälper till med att hämta och lämna på skolan och att ge barnbarnen mat flera dagar i veckan, enligt en studie från 2018 som AFP hänvisar till.”

“Nu när Madrids skolor har stängt kan det potentiellt handla om ännu fler”, skriver TT/Svenska Dagbladet.

– På skolan har de sagt att familjemedlemmar bör ta hand om barnen, speciellt far- och morföräldrar. (Regeringen) säger att många kan distansarbeta hemifrån, men i verkligheten är det många som inte kan det, sade Emilio Salvador, som tar hand om sitt barnbarn, till Euronews nyligen, enligt TT/Svenska Dagbladet.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS