Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Språktolk i vården ska inte vara avgiftsfri, anser SD: Kostar skattebetalarna 12-13 miljoner per år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

LÄNET

”Sverigedemokraterna i Region Kalmar län har idag lagt fram en motion till regionfullmäktige om att införa avgift för språktolk i vården”, skriver SD i ett pressmeddelande.

”Partiet har tidigare lagt en sådan motion i regionen, men nu lägger man den på nytt. Den direkta anledningen är att Region Blekinge, där Sverigedemokraterna ingår i styret, i dagarna beslutat att utarbeta ett system med egenavgift vid språktolkning vid icke-akut vård.”

“Orimligt”

– I dagsläget är språktolk i vården avgiftsfri oavsett hur länge man bott i Sverige. Här i Kalmar län kostar det skattebetalarna 12–13 miljoner varje år. Vi har hela tiden hävdat hur orimligt det här är, säger Martin Kirchberg, regionråd för Sverigedemokraterna.

SD i Kalmar län ser Blekinge som ett föredöme:

– Nu ser Blekinge till att den som inte lär sig svenska får betala sin egen tolk. Kan Blekinge så kan givetvis också Kalmar län. Det är inte fråga om att ta bort rätten till språktolk, men efter två år i Sverige, så får man betala för tolken själv, säger Petra Gustafsson (SD) i regionstyrelsen.

“Orättvist”

Sverigedemokraterna framhåller att frågan om egenavgift både är en rättvisefråga och en praktisk fråga:

– Det är orättvist mot övriga skattebetalare att man kan bo tio eller tjugo år i Sverige utan att lära sig svenska och samtidigt få språktolk betald av samma skattebetalare. Inför man en egenavgift för språktolk, så är det också en morot att lära sig svenska, säger Bo Karlsson (SD), vice ordförande i personalutskottet.

Här är motionen:

Genrebild: Freepik

+1
31
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS