Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stackars oss väljare: Vem i hela världen kan man lita på?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Vem i hela världen kan man lita på?

Har ni sett partiledardebatterna i veckan? Det har ju varit några stycken, både i reguljär-TV och i Aftonbladets tv-sändningar.

Blev ni klokare? Är ni nu övertygade om hur ni ska rösta? Känner ni att ni vet hur de olika regeringsalternativen ser ut?

Grattis till er i så fall.

”Stackars oss väljare”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Med tre veckor kvar till valet blir jag bara mer och mer fundersam över hur dessa personer som företräder våra partier ska kunna styra Sverigeskutan åt rätt håll. Är detta politikens ”finest”? Partiernas bästa kort eller esset i rockärmen.

Stackars oss väljare.

Det är tydligen generellt att man istället för att tala om vad eller hur man vill lösa något, ägnar sig åt att upplysa alla om vilka fel och tillkortakommanden andra partier står eller har stått för.

Pajkastning

Det är i och för sig inget nytt, denna pajkastning har förekommit i alla valrörelser, ja även där emellan faktiskt. Icke desto mindre är man ju så trött på den.

Det känns tyvärr som jag tappat förtroende helt för partierna på riksnivå, det är enbart ett spel om att behålla eller få ta över makten. Jag har större respekt för politiker på regional och kanske framför allt lokal nivå även om det finns gott om stolpskott där också.

I och för sig får man vara glad att några vill engagera sig.

Om vi ska titta på möjliga regeringsalternativ så ser jag inga enkla lösningar. Vi fick ju dock lite intressanta ”besked” i debatterna i veckan.

Vad sägs om det här till exempel?

  • Nooshi Dadgostar säger att det är ”ett absolut krav” att Vänsterpartiet sitter i regeringen för att de ska stötta Magdalena Andersson
  • Annie Lööf vägrar att stötta Magdalena Andersson om Vänsterpartiet sitter i regeringen
  • Magdalena Andersson svamlar lite och visar inte någon större tillstymmelse till ledarskap eller har någon tydlig idé om hur hon ska lösa det ”lilla” dilemmat.
  • Vad Märta Stenevi har för tankar överhuvudtaget är högst oklart.

Vad händer om det blir rödgrön majoritet den 11 september?

Förmodligen minst ett halvår med talmansrundor (eller fikastunder), meningslösa sonderingar efter regeringsunderlag och det obligatoriska politiska rävspelet.

”Det är väl lämpligt att se över alternativ till vanligt fikabröd så han inte riskerar hälsan”

Talmannen Andreas Norlén lär få en hemsk höst och det är väl lämpligt att se över alternativ till vanligt fikabröd så han inte riskerar hälsan.

Så risken är överhängande att vi saknar tydlig politisk ledning under en vinter som kommer att bli den mest problematiska vi haft på länge med skyhöga elpriser, skenande boräntor och matpriser för att nämna något.

Lööf viker ner sig?

Som någon debattör skrev kanske detta ”chicken race” ändå till sist slutar med att Annie Lööf som brukligt är viker ner sig och börjar förhandla med Nooshi Dadgostar för att Centerpartiet ”tar ansvar” för Sverige.

Efter det kanske det går att få till en ny regering, men då har kanske krisen å andra sidan förvärrats…

Ett mörkt scenario jag vet, men inte helt otroligt.

Högersidan då? Finns det ett regeringsalternativ där? Tja, det är väl också tveksamt.

”Ulf Kristersson vet ju inte ens om Moderaterna blir största högerparti och om det blir SD som blir störst, vem ska då bli statsminister?”

Ulf Kristersson vet ju inte ens om Moderaterna blir största högerparti och om det blir SD som blir störst, vem ska då bli statsminister?

Svårt

Oavsett vilket parti som blir störst, hur ska Kristersson få ihop en regering som stöds av både Jimmie Åkesson och Johan Persson? De har ju inte precis samma värdegrund i en rad vitala frågor. Sedan har vi ju också en vilt svingande Ebba Busch att ta hänsyn till i ekvationen.

Svårt.

Så frågan är vad det är jag egentligen lägger min röst på? Vad jag än röstar på riskerar jag ju att indirekt stötta ett parti jag inte vill befatta mig med. Oavsett om jag röstar höger eller vänster. Röstar jag på centern och ”den breda mitten” kan man ju stötta vilken sida som helst eftersom Annie vänder kappan efter vinden.

Jag är villrådig. Kanske det blir till att rösta blankt i riksdagsvalet, fast det är lite fegt.

”Här höll jag på att skriva riskdagsvalet och frågan är om det inte är just det det är”

Här höll jag på att skriva ”riskdagsvalet” och frågan är om det inte är just det det är.

Att göra olika typer av valbarometrar har inte heller hjälpt. Man hamnar oftast på ungefär samma procentsats sympatier med flera partier – både från vänster och höger.

Inte så konstigt när man kanske vill ha lite mer frihet för individen, lag och ordning samtidigt som man har kvar en humanistisk tanke om rättvisa och att man vill värna om de svaga i samhället.

Lättare förr

Det var lättare förr. Man röstade rött eller blått och det var enkelt att veta vad de stod för. Typ Gösta Bohman eller Olof Palme.

Idag är det lite mer komplext än så och partiernas åsikter går över de gamla blockgränserna.

Hur som helst så står vi efter valet ännu en gång inför ett mycket svårt parlamentariskt läge.

Det blir en spännande höst.

För övrigt skulle jag kunna rösta på ett parti som verkade för en begriplig el- och energipolitik, för som det är nu är det rent ut sagt löjeväckande.

”Ett absurt exempel var när Sverige köpte billig el från Norges elområde fyra och sålde tillbaka el svindyrt till Norges elområde 2, eller om det var tre. Ja, ni hör ju”

Vi är med i europeiska elpooler där vi förbundit oss att sälja el till andra länder. Det är utländska bolag som bestämmer att vi ska bränna olja i Karlshamnsverket för att det är ekonomiskt fördelaktigt att sälja el utomlands.

Ett absurt exempel var när Sverige köpte billig el från Norges elområde fyra och sålde tillbaka el svindyrt till Norges elområde 2, eller om det var tre. Ja, ni hör ju.

En annan krönika…

Det ska byggas vindkraft, men tittar man på statistiken så är det ingen säker och tillförlitlig elproducent.

Dessutom ägs de flesta verken inte av svenska företag…

Men el- och energifrågan är en annan krönika.

Ha en fortsatt bra helg!

/Thomas

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS