Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Start-/signalvapen från utlandet ska ha gjorts om till skarpa skjutvapen och förvarats i en lägenhet i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Sex personer åtalas för förberedelse till grovt vapenbrott.

Tio tillståndspliktiga start-/signalvapen, med magasin, togs enligt åtalet in från utlandet – och sedan ska förberedelser ha utförts för att göra om vapnen till skarpa skjutvapen.

Vapnen har förvarats i en lägenhet i Oskarshamn, enligt åtalet.

”NN och NN har även förvarat material för att kunna tillverka 200 patroner, vilka passat till vapnen på samma adress. Brottet är grovt med hänsyn till mängden vapen, att vapnen förvarades i en miljö där de kunde komma till brottslig användning och att det annars varit av särskilt farlig beskaffenhet enär det kan befaras att de skulle säljas”, står det i åtalet.

Försök till grovt vapenbrott

En av personerna åtalas för försök till grovt vapenbrott (förberedelse till grovt vapenbrott i andra hand).

”NN har innehaft en mantel med slagstift till en pistol av fabrikat och modell Zoraki 906 utan att ha rätt till det. Han har även innehaft en öppen, oräfflad pipa till en pistol”, skriver man i åtalet och hänvisar till en adress i Högsby kommun.

”Såväl pipan som manteln var bearbetad i syfte att göra ett skarpt vapen. Brottet bör bedömas som grovt eftersom det syftade till att göra en startpistol till ett skjutvapen. Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”, står det i åtalet.

Ritningar för modifiering

Två av personerna åtalas för försök till grovt vapenbrott (förberedelse till grovt vapenbrott i andra hand). De ska, enligt åtalet, ha haft en pipa till ett skjutvapen utan att ha rätt till det.

”De har även innehaft ritningar och annat material för att modifiera en startpistol till ett skarpt skjutvapen. Det var den 13 januari 2022 eller kort i tiden dessförinnan i Kalmar län”, står det i åtalet.

”Således har en uppborrad pipa vilken passar till skarp ammunition jämte ritning på hur detta skulle göras påträffats (i en personbil), vilken ägdes av NN men även brukades av NN.”

Fem skarpa skjutvapen

Fyra av personerna åtalas för grovt vapenbrott. De ska tillsammans och i samförstånd ha innehaft minst fem skarpa skjutvapen utan att ha rätt till det – i Oskarshamn – mellan september förra året och januari i år.

”Sålunda har NN låtit beställa startvapen från utlandet, varefter NN modifierat vapnens pipor och på så sätt gjort dem till skarpa skjutvapen, NN har gått med på att förvara dem och NN har försökt sälja dem”, står det i åtalet.

”Ett vapen har tillverkats av NN på NN AB i Oskarshamn (i december förra året)”.

”Ett vapen har förvarats på NN (adress i Oskarshamn).”

”NN har bjudit ut fem skarpa vapen till försäljning (på sociala medier).”

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnen bjuds ut till försäljning och kunde befaras komma till brottslig användning”, står det i åtalet.

Foto: Åklagarmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS