Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stefan Löfven: Det finns i nuläget inga planer på att stänga Sveriges gränser

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

I nuläget finns det inga planer på att stänga Sveriges gränser. Det sa statsministern Stefan Löfven (S) på en presskonferens som sändes i Sveriges Television, SVT, på söndagseftermiddagen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson underströk att alla medborgare i Sverige nu måste hjälpas åt i kampen mot smittspridningen.

Har man symptom som hosta, snuva, halsont, illamående och feber, så ska man inte gå till arbetet eller vara med i sociala sammanhang, betonade han.

Även de med lindrigare, vaga, symptom ska stanna hemma, påpekade han.

– Vi måste skydda de sårbara grupperna.

Han pekade dessutom på vikten av att även äldre personer, som är helt friska, måste vidta försiktighetsåtgärder.

Alla måste hjälpa till

– De bör avhålla sig från onödiga sociala kontakter. Vi har sett från både Italien och Sydkorea att många av dem som har dött har varit mellan 85 och 90 år. Här måste alla hjälpa till och uträtta ärenden åt dessa personer, så att de kan hålla sig hemma, sa Johan Carlson.

– Ju äldre man är, desto större är risken. Sedan finns det yngre som också befinner sig i riskzonen – och då tänker jag på dem som befinner sig i andra former av riskgrupper, som dem med hjärt- och kärlsjukdomar, exempelvis.

Johan Carlson sa också att vi måste vara beredda på att det här kan pågå under en längre tid.

Han konstaterade även att situationen kan förvärras framöver.

– Ja, det kan bli värre om vi har otur och drabbas av en lokal smitta någonstans. Enstaka personer kan sprida smittan på ett mycket kraftfullt sätt, vilket man har sett i Sydkorea och Italien.

I ett sådant läge kan det bli aktuellt att isolera det aktuella området, svarade Johan Carlson när SVT ställde en fråga kring detta.

Så många är smittade

I skrivande stund finns det 992 bekräftade coronafall, och tre bekräftade dödsfall med koppling till covid-19, i Sverige. Men statistiken haltar en aning, på grund av att man har en annan provtagningsstrategi nu jämfört med hur det såg ut för ett antal dagar sedan.

Statsministern Stefan Löfven berättade att ett viktigt myndighetsmeddelande gick ut klockan 15.40.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att få 75 miljoner kronor, som är öronmärkta för en informationskampanj. Samtliga hushåll i vårt land ska nås av viktig information kring coronaviruset.

Hotet mot folkhälsan i vårt land är avsevärt, fastslog Stefan Löfven.

– Nu är det viktigt att vi hjälps åt för att bromsa spridningen. Stanna hemma om du är sjuk, ja, även om du har lindriga symptom.

– De kommande veckorna och månaderna är avgörande. Fler åtgärder kommer att presenteras av regeringen i närtid.

Hälsning till vårdpersonalen

Statsministern skickade också en hälsning till personalen inom hälso- och sjukvården:

– Ni har gjort stora insatser, och ni fortsätter med det. Ni har mitt och hela Sveriges stöd och uppskattning. Enskilda tar också sitt ansvar. Många sätter upp lappar i trappuppgångar och lägger lappar i brevlådor, där de erbjuder sig att hjälpa äldre som inte bör exponeras för smittorisk. Människor hjälper varandra. Vi kommer samman. Solidariteten finns där när vi behöver den som mest, sa Stefan Löfven.

– Nu måste var och en av oss göra stora uppoffringar. Vi har en svår tid framför oss.

Smittorisken befinner sig på den högsta möjliga nivån, konstaterade Johan Carlson.

– Vi har smittan i landet. Men vi kan inte se exakt hur omfattande situationen är just nu. Det är inte många som har en allvarlig sjukdom. Men smittan finns i hela vår omvärld. Läget är allvarligt. Det finns all anledning att vidta åtgärder. Det är viktigt att inskärpa det personliga ansvaret. Alla vet att det är vanligt att människor åker ut med hosta, feber – och så vidare. Det är a och o att man inte gör det längre. Det tål att upprepas gång på gång, sa han.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Söndagens presskonferens. FOTO: SVT
Statsministern Stefan Löfven (S). FOTO: SVT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS