Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Stenar från Blå Jungfrun lämnas tillbaka

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På fredagen fick Oskarshamns kommun in några stenar, med ett önskemål om att de ska återlämnas till Blå Jungfrun.

Genom åren har kommunen fått in en stor mängd anonyma försändelser med stenar från Blå Jungfrun. Många menar att man blir otursförföljd om man tar med sig souvenirstenar från ”Blåkulla”.

En hel del personer, som plockat med sig stenar från den mytomspunna ön, har vittnat om att de har drabbats av en rad negativa händelser på grund av det ”tilltaget”. Därför väljer de flesta att lämna tillbaka stenarna efter en tid.

Sjöfararna har varnat

Sjöfarare har genom alla tider varnat för Blå Jungfruns förbannelse. Ön, som i dag är nationalpark och betecknas som ett av de stora besöksmålen i Oskarshamnstrakten, är en av de grymmaste platserna i världen. Det ansåg i alla fall Carl von Linné, som besökte Blå Jungfrun i mitten av juni 1741.

”Grymmaste”

”Ty om någon ort i världen ser hiskelig ut, är visserligen denna en av de grymmaste. Den som en gång varit här på orten, lär aldrig mer resa hit”, skrev han.

Klippön Blå Jungfrun är 1 060 meter lång, från norr till söder, och 840 meter bred. Det är två mil till Oskarshamn och nio kilometer till Byrum på Öland. Berget på ön är 86,5 meter högt. Graniten på ön är 1,4 miljarder år gammal. Enligt vetenskapsmännen var det mänsklig verksamhet på ön redan för 7 000 år sedan. Men folk har aldrig bott där permanent – däremot har man bott där periodvis.

Nationalpark sedan 1926

Ön, som har en omkrets på cirka tre kilometer, har varit nationalpark sedan 1926. Det var Ivar Kreugers bror, Torsten Kreuger, som köpte ön 1925.

Han skänkte den sedan till svenska staten, som grundade nationalparken året därpå. Bland kändisar som har rest till Blå Jungfrun finns, exempelvis, Axel Döderhultarn Petersson, Verner von Heidenstam (som gifte sig på ön 1896), Albert Engström och Gustaf Fröding (båda var med när Heidenstam gifte sig på ön).

Text & foto: Peter A Rosén, peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS