Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Stoppa uppvärmningen nu”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

Klimatgruppen i Oskarshamn firade ett jubileum på fredagseftermiddagen. Det har i princip gått exakt ett år sedan Gunnar Westling drog igång Fridays for Future-manifestationerna i Oskarshamn.
– Första gången var jag helt ensam. Andra gången var vi tre, berättar han.

Manifestationen har vuxit successivt med tiden. I fredags var det 13 personer som deltog i manifestationen utanför Swedbank, mittemellan Stora och Lilla torget.

– Vi blev ganska fort relativt många – sedan har vi blivit ännu fler under de senaste månaderna. Numera är vi ofta kring tio personer på varje manifestation, berättar Gunnar Westling, som är ordförande för Klimatgruppen i Oskarshamn. Föreningen bildades i november och den har i dagsläget ett 40-tal medlemmar.

Hur skulle du vilja beskriva er målsättning?
– Vi vill sprida medvetenhet om hur skakigt läget är. Vi kan inte fortsätta på det här viset. I värsta fall kan vi inte hejda utvecklingen, på grund av självförstärkande mekanismer. Då går vi uppemot de där sex extragraderna, som egentligen inte är förenligt med liv på jorden.

– Det är mot den bakgrunden vi står här på fredagseftermiddagarna. Det gäller att stoppa uppvärmningen nu. Och det måste ske snabbt.

Säg att man inte gör något. När är jorden obeboelig i sådana fall?
– Det finns väl en risk för att ganska stora delar av jorden kan vara obeboeliga redan vid nästa sekelskifte (2100). Men verkningarna kan vara katastrofala långt innan dess. Kanske redan i mitten av det här seklet – kring år 2050 eller 2060.

– Stora delar av Medelhavsländerna kommer att vara ökenartade redan kring 2060, eller något sådant, om vi fortsätter som i dag.

– Det blir ju inte lätt. Det kommer att bli nödvändigt att konstbevattna – och är nederbörden dålig, så sinar vattnet i floder, och så småningom sinar grundvattnet – och då har vi det där obeboeliga scenariot efter ett tag. Och det där vet ju inte folk, rent ut sagt. Det sägs ju inte. Ja, det som sägs är att vi måste hålla uppvärmningen under en och en halv grader.

Det går inte, fastslår Gunnar Westling.
– Då skulle man ha påbörjat en hastig avveckling av fossila bränslen mycket tidigare. Men det är enormt viktigt att vi håller oss under två grader.

Många människor undviker att tänka på det obehagliga som inträffar om mänskligheten misslyckas med klimatåtgärderna, konstaterar Gunnar Westling.
– Ska vi lyckas, så kan man exempelvis inte se fram emot nya flyglinjer till Frankfurt och så vidare, som majoriteten av regionpolitikerna gör. Då har man inte fått in det här tänket i huvudet. Det är avveckling som gäller, om inte jordens befolkning ska decimeras kraftigt i framtiden.

– Det finns ju massor av metan på havsbottnarna. Skulle det frigöras och havet blir för varmt – ja, då får vi en explosionsartad förstärkningsmekanism, som kan ta död på väldigt många väldigt snabbt.

Tidigare hölls Fridays for Future-manifestationerna i Oskarshamn mitt på dagen – men nu är det den senare delen av eftermiddagen som gäller.
– Nu kan åtminstone de som slutar jobba vid 16, och det är rätt många, komma hit.

Klimatgruppens medlemmar är övertygade om att det går att vända utvecklingen åt rätt håll. ”Vi tänker se till att det blir så”, skriver föreningen i informationsmaterialet som delas ut till förbipasserande.

Peter A Rosén

”Numera är vi ofta kring tio personer på varje fredagsmanifestation”, säger Gunnar Westling, som är ordförande i Klimatgruppen i Oskarshamn.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS