Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Straffmyndighetsåldern kan sänkas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Gunnel Linberg, ordförande för Säkerhets- och integritets­skydds­nämnden, har utsetts som utredare för utredningen som tillsatts för att skärpa reglerna för unga som begår brott. ”Nu ser vi till att sam­hällets reaktion på ungas brotts­lighet sker tidigare och tydli­gare än idag och att straffen står i pro­portion till brottens allvar”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M).

Unga som begår brott får i dag lägre straff på grund av sin ålder. Samtidigt involveras unga personer allt oftare i den grova organi­serade gäng­brotts­ligheten. För att vända utveck­lingen måste barn och unga mötas av tidiga insatser och tydliga reaktioner från samhället. Regeringen till­sätter därför en utredning som ska överväga och föreslå skärpta regler för unga som begår brott.

– Samhällets reaktion mot unga som begår brott har kommit alldeles för sent under alldeles för lång tid. Det är ett svek mot brotts­offren, men också mot de barn och unga som hade kunnat räddas från en brottslig bana. Nu ser vi till att sam­hällets reaktion på ungas brotts­lighet sker tidigare och tydli­gare än idag och att straffen står i pro­portion till brottens allvar, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M).

FAKTA / OM UTREDNINGEN

Utredningen som nu tillsätts ska: 

  • Överväga en sänkning av straff­myndighets­åldern. 
  • Föreslå ändringar som inne­bär att lag­över­trädare i ålders­­gruppen 18–20 år behandlas som andra myndiga vid straff­mätningen.
  • Föreslå ändringar som innebär att ålder ges minskad betydelse vid straff­mätningen för unga lagövert­rädare i åldern 15–17 år.
  • Föreslå en ny påföljd – utvidgad ungdoms­övervakning – som är mer ingripande och inne­fattar en utvidgad verktygs­låda med fler kontroll­­möjligheter.
  • Föreslå en ordning som innebär att den som hunnit fylla 18 år och missköter sin påföljd ska få en vuxen­påföljd, till exempel fängelse, i stället för en ny ungdoms­påföljd.
  • Föreslå hur Kriminal­vården kan involveras vid vård och andra åtgärder inom ramen för ungdoms­­vård eller ungdoms­tjänst och även föreslå hur Kriminal­vården i någon form kan involveras i vissa fall vid sådan vård enligt LVU som sker på grund av den unges brottsliga verksamhet.

Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS