Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Studioräven från Oskarshamn som är panter i Electric Banana Band

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN/STOCKHOLM

Oskarshamnaren Peter ”Pantern” Ljung var med och grundade Electric Banana Band 1980.

40 år senare lirar han, Lasse ”Tigern” Åberg, Klasse ”Little Arne” Möllberg och Janne ”Zebran” Schaffer fortfarande tillsammans i det legendariska bandet.

– Ett av de starkaste minnena är från Sweden Rock Festival för några år sedan. 30 000 rockälskare stod och sjöng med när vi körde Maya Piraya. Det var häftigt. Det var ett jävla hallå, berättar Peter Ljung i en intervju med vår tidning.

Oskarshamns-Nytt pratar med honom via telefon på söndagen. Han bor i Stockholm sedan 44 år tillbaka.

– Jag flyttade upp som 17-åring, 1976, säger Peter Ljung, som först gick på Södra Latins gymnasium när han kom till huvudstaden.

Därefter studerade han pianopedagogik på musikhögskolan i tre år.

Erbjudanden om att få vara med och spela in skivor började trilla in – och därför blev det aldrig något fjärde och sista år på akademien.

Peter Ljung och trummisen Per Lindvall var bästisar och klasskamrater från tiden på Södra Latin – och Per Lindvall hade redan en tå inne i musikbranschen.

– Därmed var det lättare att få chansen. Spelade man fel, så fick man inte vara med fler gånger. Men det gick bra – och jag fick fortsätta. På den vägen är det. Det har rullat på fint hela tiden sedan dess.

Har spelat med Björn & Benny

– Janne Schaffer (som för övrigt fyller 75 år i år) var också med i ett tidigt skede – han rekommenderade mig till många jobb. Jag hade tur som kom in i rätt sammanhang. Det är en liten bransch, där alla känner alla. Men det hade inte fungerat om jag inte hade gjort rätt för mig.

Pianisten, keyboardisten, arrangören och producenten Peter Ljung har lirat med storheter som Mikael Rickfors, Tomas Ledin, Magnus Uggla, Lena Philipsson, Carola Häggkvist och Björn Ulvaeus och Benny Andersson (han gjorde Chess tillsammans med dem 1983).

Peter Ljung var med och spelade in Carolas fem första album.

– Det blev tre-fyra stycken med Ledin och Uggla. Jag har även gjort ett soloalbum med Agnetha Fältskog.

Peter Ljung konstaterar att han har varit med om många oförglömliga upplevelser.

Lirade i Hyde Park

– Jag minns, exempelvis, en spelning med Tomas Ledin inför 65 000 personer på Berlins olympiastadion i mitten av 80-talet. Det var häftigt.

– Och för några år sedan spelade jag med Björn & Benny, och hela Abbas originalorkester, inför 40 000 åskådare i Hyde Park i London. Det är ett starkt minne.

Peter Ljung har dessutom gjort en hel del mindre duojobb i kyrkor – med Sanna Nielsen, exempelvis.

– Det är den totala motsatsen till de stora konserterna. Men det lilla och intima är också häftigt. Det har varit tvära kast – och jag har alltid haft roligt.

Och spelningarna med Electric Banana Band, där han är ständig medlem, har tickat på hela tiden – parallellt med allt annat.

– Det är ett skönt gäng. Lasse Åberg fyller förresten 80 år snart. Men festen är framflyttad till hösten. SVT ska dock sända två program om honom nu i maj.

Peter Ljung har medverkat på skivinspelningar av drygt 8 000 låtar.

Fick hederspris

För drygt tre år sedan fick han och trumpetaren Bertil Lövgren Musikerförbundets hederspris Studioräven, för sina livsgärningar.

I motiveringen står det att klaviaturspelaren Peter Ljung har “präglat en betydande del av 80- och 90-talets svenska populärmusik”.

Priset, en litografi av Lasse Åberg och 50 000 kronor var, delades ut på en hyllningsgala på Nalen den 13 februari 2017.

Sedan sju år tillbaka ger Musikerförbundet priset till musiker som utmärkt sig i inspelningsstudion, både instrumentalt och med sin förmåga att inspirera och vinna uppskattning hos kollegorna.

Juryn – som bestod av studioveteranerna Monica Dominique, Stefan Brolund, Ulf Andersson och Janne Schaffer – beskrev Peter Ljung som en studiomusiker ut i fingerspetsarna – och som en ”säker notläsare, improvisatör och arrangör – och med en rejäl genrebredd från enklaste visa till sofistikerad jazzfusion. Han har gjort studioinspelningar med över 400 olika artister och grupper.”

Blev du musikintresserad redan som liten grabb i Oskarshamn?

– Ja, musikintresset kom väldigt tidigt. Jag har nog fått några pianogener från min pappa Folke.

Hur har du det nu under coronakrisen?

– All konsertverksamhet ligger nere helt och hållet. Varenda artist, sångare och musiker går utan jobb. Jag skulle ha varit med på sju-åtta konserter, med Sanna Nielsen och Janne Schaffer, under våren – men de har flyttats fram till hösten. Studioverksamheten tickar däremot på, även om det är på sparlåga.

– Många, som inte har några reserver att leva på, drabbas hårt. Det är väldigt kännbart för dem.

– Men jag klarar mig väldigt bra – jag är över 60 år och har mitt på det torra. För mig är det bara ledig tid nu.

Hur ofta är du hemma i Oskarshamn och hälsar på?

– Det brukar bli ett par gånger om året.

Personligt / Peter Ljung

Född i: Oskarshamn, 1959.

Bor i: Stockholm, sedan 1976.

Familj: Fru och två barn. Föräldrarna bor kvar i Oskarshamn.

Yrke: Pianist.

Fritidsintressen: ”Jag brukar renovera huset när jag är ledig. Det är en bra fritidssysselsättning”, säger Peter Ljung.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Lasse Åberg, Peter Ljung och Janne Schaffer. FOTO: PRIVAT
Peter Ljung. FOTO: ANNIE HYREFELDT
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS