Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Svenskarna vill ha en effektivare välfärd för att få ut mer av skattepengarna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning som visar att en majoritet av svenska medborgare vill ha en effektivare välfärd för att få ut mer av skattepengarna. Nu krävs politisk vilja att arbeta med frågan, skriver Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom, och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.

Sverige har ett högt skattetryck jämfört med många andra länder. Skatterna används för att bekosta en internationellt sett stor välfärdsstat. Trots de höga skatterna så finns det många problem när det gäller välfärdstjänster.

Förlossningsvården är underbemannad, det blir kaos i sjukvården i semestertider, det är svårt att få psykiatrisk vård, mer än var fjärde elev klarar inte gymnasiet med godkända betyg och äldreomsorgen håller för låg kvalitet med mera.

Dålig produktivitetsutveckling

Enligt Svensk Näringslivs undersökning är det inte brist på resurser som är den orsaken till att välfärdstjänsterna inte fungerar utan att det beror på en dålig utveckling av produktiviteten. Problemen riskerar att bli större då den demografiska utvecklingen innebär att färre invånare ska försörja allt fler.

”Risken finns att denna utveckling kommer att medföra stora skattehöjningar inom en snar framtid”, skriver Svenskt Näringsliv.

40 miljarder kronor

För att undvika stora skattehöjningar så behöver skattepengarna räcka till mer. Detta åtgärdas genom effektivisering av välfärdsverksamheterna. En ny modell visar att det råder stora skillnader i effektivitet mellan kommuner i Sverige.

Modellen visar att det finns en ”effektiviseringspotential om cirka tio procent i kommunerna, vilket årligen motsvarar cirka 40 miljarder kronor. Tas hänsyn till framtida teknik är potentialen än större”, skriver Svenskt Näringsliv i sin rapport.

Ledning och styrning avgör skillnader i effektivitet

Effektivisering handlare inte om försämringar, sänkta kostnader och lägre kvalitet utan att jobba smartare för att få ut mer välfärd för samma pengar. En majoritet tror att det är möjligt att förbättra kvaliteten på en rad områden inom välfärden – grundskolan, äldreomsorgen, gymnasiet, förskolan och vården – utan att höja skatten.

Svenskt Näringsliv drar slutsatsen att det finns en stor förståelse bland väljarna för behovet av att få ut mer av skattepengarna och att det också är en önskad politik.

”Nu krävs politisk vilja att arbeta med dessa frågor, från både statligt och kommunalt håll. Exakt det har de kommuner som i våra mätningar utmärker sig som effektiva gjort under en lång tid”, avslutar Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom, och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS